Φαγητό που δεν πληρεί και τις καλύτερες των διατροφικών και υγιεινών στάνταρ και δουλειά... που δεν πληρεί ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις και δικαιώματα.
Έτσι, οι υπάλληλοι των καταστημάτων fast-food στις ΗΠΑ κατεβαίνουν σε απεργία ζητώντας τα στοιχειώδη: αύξηση των πενιχρών μισθών τους και την αναγνώριση του δικαιώματος τους να συνδικαλίζονται.
Εργαζόμενοι από το Μαϊάμι μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Χιούστον και το Λος Άντζελες έκαναν στάση εργασίας με κύριο αίτημα να αυξηθεί η ωριαία αποζημίωσή τους στα 15 δολάρια. Συνολικά στην κινητοποίηση συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι από 130 πόλεις σε 33 πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο Μουχάμεντ Μαλίκ, ο οργανωτής της στο Μαϊάμι.
Στη Νέα Υόρκη, απ' όπου ξεκίνησε το κίνημα αυτό τον Νοέμβριο του 2012, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αψηφώντας τη βροχή, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα "Δίκαιος μισθός, σεβασμός στα δικαιώματά μας".
"Το αμερικάνικο όνειρό μου μετατράπηκε σε σκλαβιά", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 33χρονη από τη Νικαράγουα, η Σελμίρα Γουίλσον, η οποία ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Με τα 7,99 δολάρια την ώρα που κερδίζει εργαζόμενη στη μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα fast-food (που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα) δεν μπορεί να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της, σημείωσε. "Ο 16χρονος γιος μου δουλεύει επίσης εδώ. Πληρωνόμαστε ψίχουλα. Τα βράδια δουλεύω καθαρίστρια σε γραφεία για να μπορέσουμε να ζήσουμε", πρόσθεσε η γυναίκα.
Στο Μαϊάμι περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα εστιατόριο άλλης αλυσίδας που έχει αποχωρήσει από την ελληνική αγορά φωνάζοντας συνθήματα όπως "θέλουμε αυξήσεις". "Βαρέθηκα να κερδίζω έναν άθλιο μισθό", είπε ο Όσκαρ Ριβέρα που δουλεύει στην αλυσίδα αυτή για 7,93 δολάρια την ώρα. "Δεν φτάνουν για να πληρώσω τους λογαριασμούς, να βοηθήσω τη μητέρα μου, να στηρίξω την οικογένειά μου", τόνισε.
Σε άλλες χώρες οι κινητοποιήσεις ήταν πολύ περιορισμένες, όπως στη Γενεύη ή το Λονδίνο όπου μόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Οι υπάλληλοι των φαστ-φουντ στο Παρίσι προχώρησαν σε απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης ενώ στην Ιταλία τα τρία μεγάλα συνδικάτα του τομέα εξήγγειλαν απεργία για αύριο Παρασκευή, σε ένδειξη συμπαράστασης.