Πανικός διεθνώς από τον MERS: Βάζουν μικροτσίπ στις καμήλες

Πανικό, σπασμωδικές κινήσεις αλλά και τρομακτικές παραλείψεις έχει φέρει η εξάπλωση του φονικού κοροναϊού MERS.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον ιό και καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά, η καταγραφή νέων κρουσμάτων που γίνεται συνεχώς και σε διάφορες χώρες οξύνει τους φόβους για πανδημία.

Στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα από την οποία ξέσπασε η εξάπλωση του MERS, το υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει να εμφυτεύσει μικροτσίπ στις καμήλες προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα που θα συμβάλλουν στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του φονικού ιού. Ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα έχει ανέλθει πλέον στους 147.

Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 600.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επίσης προειδοποίησαν τους πολίτες να φοράνε προστατευτικό εξοπλισμό όταν έρχονται σε επαφή με καμήλες, καθώς πιστεύεται ότι τα ζώα αυτά είναι φορείς του ιού και ενδέχεται να τον μεταδίδουν σε ανθρώπους.

Ειδική αποστολή στη χώρα είχε κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αργότερα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

ΗΠΑ: Άφησαν ασθενή με τον ιό σε κατάμεστη αίθουσα νοσοκομείου

Τρομακτικές όμως είναι και οι παραλείψεις. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο δεύτερος Αμερικανός ασθενής που διαγνώστηκε με τον κοροναϊό πέρασε τουλάχιστον τέσσερις ώρες στην αίθουσα αναμονής του κατάμεστου τμήματος επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της πόλης Ορλάντο στη Φλόριντα προτού τον εξετάσει γιατρός.

Σχεδόν οκτώ επιπλέον ώρες πέρασαν μέχρι το προσωπικό στο νοσοκομείο του Ορλάντο Dr. P. Phillips να διαπιστώσει ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει από τη Σαουδική Αραβία όπου εργάστηκε σε νοσοκομείο, να αρχίσει να υποπτεύεται ότι μπορεί το άτομο αυτό να έχει μολυνθεί με τον MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) και να τον μεταφέρει στον θάλαμο απομόνωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχου ασφαλείας του νοσοκομείου.

Η μεγάλη διάρκεια παραμονής του ασθενούς σε δημόσιο χώρο του νοσοκομείου ενδέχεται να εξέθεσε στον ιό και άλλα μέλη του ιατρικού προσωπικού ή ασθενείς.

Αξιωματούχοι της Φλόρντα είπαν ότι παρακολουθούν την υγεία 20 εργαζομένων στο νοσοκομείο--μεταξύ των οποίων και ένα γιατρός που έχει ήδη φύγει για τον Καναδά-- οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

Επίσης προσπαθούν να εντοπίσουν σχεδόν 100 άτομα που ενδεχομένως να βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με τον ασθενή σε δύο ιατρικά κέντρα του Ορλάντο τα οποία επισκέφθηκε.