Οι δικηγόροι του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος κατηγορείται για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, προσέφυγαν σε δικαστήριο της Μασαχουσέτης ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική σε ομοσπονδιακό επίπεδο η επιβολή της θανατικής ποινής.
Στην προσφυγή τους οι δικηγόροι Τζούντι Κλαρκ, Ντέιβιντ Μπερκ και Μίριαμ Κόνραντ αναφέρονται στην εκτέλεση, στις 29 Απριλίου, του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα. Ο κατάδικος πέθανε από καρδιακή ανακοπή, μετά από μεγάλη αγωνία, 43 λεπτά αφού του χορηγήθηκε το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή και ανακίνησε τη συζήτηση για τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δηλώνει υποστηρικτής της θανατικής ποινής, χαρακτήρισε την εκτέλεση του Λόκετ "ιδιαίτερα δυσάρεστη".
Επαναλαμβάνοντας, πολλές φορές, ότι η θανατική ποινή είναι αντισυνταγματική, οι συνήγοροι του Τσαρνάεφ καλούν το δικαστήριο να την αποσύρει "ως πιθανή ποινή" που θα μπορούσε να επιβληθεί στον πελάτη τους αλλά ζητούν επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να μην επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών από δικαστήρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Αυτού του είδους η τιμωρία, υποστηρίζουν, "παραβιάζει την 8η τροπολογία" του Συντάγματος. "Λόγω του κινδύνου να εκτελεστούν αθώοι, η θανατική ποινή συνιστά μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία σε όλες τις περιπτώσεις", επισημαίνουν. Κάνουν επίσης λόγο για "τη δημόσια, παγκόσμια αποστροφή από το επαναλαμβανόμενο θέαμα των εκτελέσεων" που δεν ολοκληρώθηκαν ομαλά, δίνοντας ως παράδειγμα εκείνη του Κλέιτον Λόκετ.
Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν εξάλλου "την σχεδόν πλήρη (και εντεινόμενη) απομόνωση των ΗΠΑ μεταξύ των δημοκρατικών χωρών" όσον αφορά το θέμα της θανατικής ποινής και των εκτελέσεων.
Όσον αφορά τον πελάτη τους, υποστηρίζουν ότι η 8η τροπολογία απαγορεύει την εφαρμογή της θανατικής ποινής στον Τσαρνάεφ γιατί η θανατική ποινή δεν επιτρέπεται από την πολιτειακή νομοθεσία της Μασαχουσέτης.
Η Πολιτεία της Μασαχουσέτης κατάργησε τη θανατική ποινή το 1984.
Τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι οι ομοσπονδιακές αρχές θα ζητήσουν να επιβληθεί η θανατική ποινή στον 20χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Ο Τζοχάρ κατηγορείται ότι μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ταμερλάν, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν δύο βόμβες στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης, στις 15 Απριλίου 2013. Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, σε καταδίωξη από την αστυνομία.
Από τη διπλή βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 264.
Με άλλο έγγραφό τους, που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, οι δικηγόροι ζητούν να απορριφθούν ως πειστήρια οι δηλώσεις που έκανε ο Τζοχάρ ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. "Βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας πολλά σοβαρά τραύματα από σφαίρες", υπενθυμίζουν για τον πελάτη τους ο οποίος συνελήφθη στις 19 Απριλίου και ανακρίθηκε από το FBI την επόμενη ημέρα, αφού είχε υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση.
"Οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν εθελοντικά και θα πρέπει να απορριφθούν", εκτιμούν οι δικηγόροι προσθέτοντας ότι στον πελάτη τους δεν είχαν διαβαστεί προηγουμένως τα δικαιώματά του.
Η δίκη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο η υπεράσπιση μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της, λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης που προκάλεσε η επίθεση στη Βοστόνη.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι σχετικά σπάνια η επιβολή της θανατικής ποινής: από το 1988 έχουν καταδικαστεί 70 κατηγορούμενοι αλλά έχουν εκτελεστεί μόνο τρεις. Ο τελευταίος, το 2001, ήταν ο Τίμοθι Μακβέι ο οποίος έξι χρόνια νωρίτερα ανατίναξε ένα ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα, σκοτώνοντας 168 ανθρώπους.