Το Μουσείο Getty επιστρέφει κλεμμένη Βίβλο σε ελληνικό μοναστήρι

Ένα αντίγραφο του 12ου αιώνα, της Καινής Διαθήκης θα επιστρέψει το μουσείο Getty σε ελληνικό μοναστήρι, μετά από καταγγελία της μονής ότι το συγκεκριμένο αντίγραφο είχε κλαπεί πριν από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μουσείο, το αντίγραφο, που είναι και εικονογραφημένο με βυζαντινές αγιογραφίες, αποκτήθηκε το 1983, ωστόσο χωρίς η διοίκηση του να γνωρίζει ότι επρόκειτο για προϊόν κλοπής.

Για την ώρα πάντως, το βιβλίο παραμένει στο μουσείο ως μέρος της έκθεσης "Heaven and Earth: Byzantine Illumination at the Cultural Crossroad". Αναμένεται να έλθει στην Ελλάδα μετά τις 22 Ιουνίου οπότε τελειώνει η έκθεση.

Το μουσείο ανακοίνωσε πως έκανε έρευνες και αποφάσισε πως δικαιωματικά το αντίγραφο πρέπει να επιστραφεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου. "Βάσει νέων πληροφοριών που ήρθαν στο φως από την έρευνα αποφασίσαμε ότι είναι σωστό να επιστραφεί το χειρόγραφο στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, από το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια" αναφέρει η ανακοίνωση του Getty.

To 2011 το Getty υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν ενάντια στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.