Τους 24 νεκρούς αγγίζει ο τελευταίος απολογισμός από την κατολίσθηση που κατέστρεψε χωριό κοντά στο Σιάτλ στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Τα συνεργεία διάσωσης βρήκαν το βράδυ της Τρίτης, άλλα 10 πτώματα. Ενώ πλέον οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται.
"Δυστυχώς δεν βρήκαμε σήμερα καμιά ένδειξη ζωής", δήλωσε ο Τράβις Χοτς, επικεφαλής των πυροσβεστών της κομητείας του Σνοχόμις, αρνούμενος ωστόσο να εγκαταλείψει: "Δεν έχουμε χάσει την ελπίδα" να βρούμε επιζώντες, δήλωσε χθες το βράδυ προς τους δημοσιογράφους.
Η αγροτική κοινότητα του Όσο, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Σιάτλ, καταστράφηκε το Σάββατο από κατολίσθηση λάσπης, όταν ένα ολόκληρο κομμάτι λόφου κατέρρευσε σ' ένα γειτονικό ποτάμι.
Στη διάρκεια της ημέρας, οι διασώστες έβγαλαν άλλα δύο πτώματα από τα ερείπια και εντόπισαν οκτώ άλλα, σύμφωνα με τον Χοτς, ανεβάζοντας τον προσωρινό απολογισμό στους 24 νεκρούς.
Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει στους 176, εν αναμονή νέας καταμέτρησης από τον σερίφη της κομητείας. Ο αριθμός αυτός ελπίζεται ότι θα μειωθεί, καθώς υπάρχουν ενδεχομένως αγνοούμενοι που έχουν υπολογιστεί διπλά, διευκρίνισε ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας.
Περίπου 200 άνθρωποι --πυροσβέστες, αστυνομικοί, μέλη της εθνοφρουράς και ομοσπονδιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, γεωλόγοι και εθελοντές-- εργάσθηκαν χθες για να βρουν επιζώντες υπό συνεχή βροχή.
Ένας εθελοντής πυροσβέστης δήλωσε πως η λασπώδης έκταση, η οποία καλύπτει πάνω από 2.500 στρέμματα και σε σημεία φθάνει σε βάθος τα 6 μέτρα, μοιάζει μερικές φορές "με κινούμενη άμμο, εύκολα μπορείς να βυθιστείς μέχρι τον ώμο".
Τριάντα πέντε κατοικίες και περίπου 15 τροχόσπιτα σαρώθηκαν από την κατολίσθηση της λάσπης, η οποία έπληξε το χωριό με την ταχύτητα τρένου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η καταστροφή θεωρείται ήδη μία από τις πιο πολύνεκρες κατολισθήσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Το 1969, 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις έπειτα από πλημμύρες στην κομητεία Νέλσον της Βιρτζίνια, σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποδέσμευσε ομοσπονδιακή βοήθεια, κάλεσε από τη Χάγη "όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν" για τις οικογένειες και τους φίλους των αγνοουμένων. "Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως πρέπει να παραδεχθούμε πως η κατάσταση είναι δύσκολη", δήλωσε.