Ομπάμα: Κυρώσεις και σε ρωσική κρατική τράπεζα

Την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ, όχι μόνο σε μεμονωμένα άτομα αλλά και σε τομείς της ρωσικής οικονομίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του για την κρίση στην Ουκρανία. 

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους αλλά και μια Ρωσική τράπεζα, την  Bank Rossiya, που παρέχει υλική υποστήριξη στη ρωσική ηγεσία, ως άμεση συνέπεια των πράξεων της Μόσχας σχετικά με την Κριμαία.  

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, η Μόσχα ανακοίνωσε τα δικά της "συμβολικά" αντίποινα στις ΗΠΑ , που αφορούν την στέρηση εισόδου στη Ρωσία σε γερουσιαστές και συνεργάτες του Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τόνισε στον Τζων Κέρι ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, καθώς πρόκειται για την βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του λαού της χερσονήσου και πρέπει να γίνει σεβαστή απ’ όλους.

Λίγες ώρες μετά τον εκατέρωθεν ρητορικό πόλεμο των κυρώσεων Ουάσιγκτον- Μόσχας, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία και δεν θα προχωρήσει "σε καμία επιθετική ενέργεια". Απλά, "α ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια".

Οι Αμερικανικές κυρώσεις

"Η απόφαση των επιπλέον κυρώσεων, δεν είναι αυτό που θα προτιμούσαμε ... Ωστόσο, η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της, θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την περαιτέρω απομόνωσή της από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, από τον κήπο του Λευκού Οίκου, πριν αναχωρήσει για την Φλόριντα.

Η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Ομπάμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ρωσικές οικονομικές υπηρεσίες και στους τομείς της ενέργειας, των μεταλλευμάτων και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, επεξήγησε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

Στο διάγγελμα του, ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να έχει να διαλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι οι "ρωσικές απειλές κατά της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας ενέχουν μεγάλους κινδύνους κλιμάκωσης της έντασης" στην περιοχή. 

Παρά τις εξαγγελίες για νέα μέτρα εναντίον της Μόσχας, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο διπλωματικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται. 

Την ίδια ώρα, για νέες κυρώσεις προειδοποίησε το Κρεμλίνο και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της αύριο Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.

"Η ενοποίηση των των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, -οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης- σε ένα κράτος, θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας" δήλωσε μιλώντας στη βουλή ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία μετέτρεψε την αναμέτρηση της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.