Τα νούμερα των πρώτων, δειλών εκτιμήσεων είναι τερατώδη: από 10 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμώνται οι μέχρι στιγμής ζημιές που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας Σάντι.
Όμως, οι ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγω για ένα “κυκλώνα- Φρανκενστάιν” του οποίου το ακριβές κόστος είναι αδύνατον να υπολογιστεί. Yπάρχει, βέβαια, το προφανές κόστος: καταστροφή υποδομών, σπιτιών, δικτύων κλπ. Κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή, ωστόσο, δεν αποτιμάται μόνο βάσει αυτών.
Ενδεικτικά, ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Yale, William Nordhaus, αναφέρει στο BBC πλευρές της καταστροφής που δεν έχουμε, ίσως, ποτέ φανταστεί:
- χαμένες θέσεις εργασίας σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις
- χαμένες ώρες εργασίας σε κλειστές υπηρεσίες, επιχειρήσεις, καταστήματα
- το κόστος των υλικών αλλά και των ωρών που χρειάζονται οι άνθρωποι για να οχυρώσουν τα σπίτια τους
- κόστος από χαμένες ώρες εκπαίδευσης και πολλά άλλα.
“Το κόστος συνήθως αποτιμάται βάσει ζημιών σε σπίτια, υποδομές και άλλα κεφάλαια. Για τις ΗΠΑ υπολογίζεται χοντρικά πολλαπλασιάζοντας επί δυο τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές καθώς έχει βρεθεί ότι περίπου μια στις δυο περιουσίες είναι ασφαλισμένες” προσθέτει ο κ. Nordhaus.
Η βαριά οικονομική και ανθρωπιστική κληρονομιά άλλων τυφώνων
Ενδεικτικά, το κόστος του Κατρίνα που χτύπησε τις ΗΠΑ το 2005 αποτιμήθηκε κάπου μεταξύ 80 και 125 δισ. δολαρίων.
Επίσης το 2005, ο τυφώνας Ιβάν που σάρωσε τη Φλόριντα προκάλεσε ζημιές 14 δισ. δολαρίων. Και μιλάμε για τις ζημιές που μπορούν να καταγραφούν.
Μέχρι το 2008 και το οικονομικό κραχ θρυαλλίδα του οποίου αποτέλεσε η Lehman, οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν στις περιοχές που χτύπησε ο Ιβάν καθώς ελάχιστα σπίτια έμειναν ανέπαφα από τον τυφώνα.
Άλλα κονδύλια που είναι δύσκολο να υπολογιστούν επακριβώς είναι τα ποσά που καλούνται να δαπανήσουν νοσοκομεία για να μεταφέρουν ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, οι επιπλέον βάρδιες σε αστυνομία, πυροσβεστική και σώματα ασφαλείας εν γένει, τα συσσίτια και οι έκτακτοι χώροι στέγασης που καλείται να πληρώσει το κράτος για τους πληγέντες.
Εκτός των καταστροφών σε περιουσίες και τα επιπλέον κόστη για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις αλλά και κάθε άτομο χωριστά, υψηλότερο και εν τέλει ανυπολόγιστο είναι το ανθρώπινο κόστος, το οποίο δυστυχώς δεν έχει μετρήσιμα μεγέθη για να αποτιμηθεί.
Και, βεβαίως, ποιος θα μπορούσε και θα τολμούσε να... μετρήσει το κόστος κάθε ανθρώπινης ζωής που χάθηκε στους φυσικούς αυτούς Αρμαγεδδώνες;