ΗΠΑ: Τρεις πολιτείες θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Σε πολιτικό θρίλερ έχει εξελιχθεί το προεκλογικό σκηνικό λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των δύο υποψηφίων, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ είναι πολύ κοντά και δεν μπορεί να υπάρξει με ασφάλεια κάποια πρόβλεψη για το ποιος θα καθίσει στον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα, πάντως, με ένα από τους διασημότερους εκλογολόγους των ΗΠΑ, το Νέιτ Σίλβερ των New York Times, οι τρεις πολιτείες με το περισσότερο ενδιαφέρον για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος είναι οι: Οχάιο, Βιρτζίνια και Γουισκόνσιν.

Οι προεδρικές εκλογές στο Οχάιο έδιναν πολύ κοντινά ποσοστά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και είναι ασφαλές κατά το Νέιτ να υποθέσει κανείς ότι άλλο ένα θρίλερ θα διαδραματιστεί αυτή τη φορά.

Ο Ομπάμα κέρδισε το 51% των ψήφων το 2008 και εξακολουθεί να έχει ένα μικρό προβάδισμα φέτος, όμως ο Ρόμνεϊ μείωσε αρκετά τη ψαλίδα με τον αντίπαλό του στις δημοσκοπήσεις αυτού του μήνα.

Και τα δύο στρατόπεδα έχουν ξοδέψει περίπου 177 εκατ. δολάρια για προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία.

Το τρίτο μεγαλύτερο πεδίο μάχης μιλώντας με εκλογικούς όρους, η Βιρτζίνια, επισκίασε τη Φλόριντα ως τη δεύτερη πιθανότερη πολιτεία να κρίνει το αποτέλεσμα.

Η προεδρική κούρσα στη Βιρτζίνια δείχνει ισοπαλία για εβδομάδες, αν και ο Ρόμνεϊ έχει αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα μετά το πρώτο debate. Και οι δύο καμπάνιες ρίχνουν ακόμα αρκετό χρήμα στα μέσα ενημέρωσης της πολιτείας και δημιουργούν μεγάλες οργανώσεις για να κερδίσουν ψήφους.

Όσο συνεχίζεται η ορμή του Ρόμνεϊ φαίνεται αρκετά εύλογο το ότι η Βιρτζίνια θα μπορούσε να κρίνει τις εκλογές. Για παράδειγμα, αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κερδίσει το Οχάιο και όλες τις κρίσιμες πολιτείες στις οποίες για την ώρα προηγείται (Φλόριντα, Κολοράντο, Νιου Χαμσάιρ) τότε η κούρσα θα κριθεί στη Βιρτζίνια. Και αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα τότε το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό για το Ρόμνεϊ, υποστηρίζει ο εκλογολόγος.

Ένα σχετικά νέο κρίσιμο πεδίο μάχης είναι αυτό του Γουισκόνσιν. Η νέα του δυναμική στην έκβαση του αποτελέσματος μπορεί να μοιάζει απίθανη δεδομένης της ιστορικής πορείας των Δημοκρατικών στην πολιτεία αλλά αν υποθέσουμε ότι ο κάθε υποψήφιος κερδίσει τις πολιτείες που για την ώρα διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, τότε το Γουισκόνσιν θα είναι ένας από τους κριτές του αποτελέσματος.

Αυτό είναι καλό για τον νυν πρόεδρο, που οι δημοσκοπήσεις στη συγκεκριμένη πολιτεία τον θέλουν με διαφορά νικητή.