Γιατί δεν κυκλοφόρησαν επίσημες φωτογραφίες από τον νεκρό Μπιν Λάντεν

Τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου 2011, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν στην κατοικία του το διαβόητο τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Τζερονίμο και στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα.

Έκτοτε, στο διαδίκτυο διέρρευσαν διαφορές φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον νεκρό τρομοκράτη αλλά καμία δεν πιστοποιήθηκε ως αυθεντική και ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδωσε επίσημα ντοκουμέντα από την μεγάλη της επιτυχία. 

Μάλιστα, τον Μάιο του 2013 το εφετείο της Ουάσιγκτον είχε κρίνει δικαιολογημένη την άρνηση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες, τις οποίες η CIA χαρακτήρισε "άκρως απόρρητο υλικό". 

Σήμερα, η νομική οργάνωση Judicial Watch-  η οποία έχει κάνει αγωγή στην CIA για την άρνησή της να δημοσιεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες- αποκάλυψε ότι 11 ημέρες μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να καταστραφούν όλες οι αποδείξεις της επιχείρησης. 

Συγκεκριμμένα, στις 13 Μαΐου 2011, όταν  το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ζήτησε επισήμως να λάβει φωτογραφικό υλικό από την επιχείρηση, βάσει του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση (Freedom Of Information Act),  ο αρχηγός των αμερικανικών Ειδικών δυνάμεων, ναύαρχος Γουίλιαμ Μακ Ρέιβεν, έστειλε e-mail στους κατωτέρους του με ρητή εντολή "κάθε φωτογραφία με το πτώμα του μπιν Λάντεν είτε να παραδοθεί στην αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA, είτε να καταστραφεί".

Η Αμερικανική κυβέρνηση  αρνήθηκε να παρουσιάσει ντοκουμέντα καθώς "η δημοσίευσή τους ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αντίποινα εναντίον Αμερικανών πολιτών".