Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη ανήκει σε Νιγηριανό

Από το 1994 υπάρχει ένα και μοναδικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στην Αστόρια. Όμως, δεν ανήκει σε Έλληνα ομογενή (όπως ίσως θα περίμενε κανείς). Ανήκει σε έναν Νιγηριανό!

Ο 52χρονος σήμερα Sam Chekwas, οδοντίατρος στο επάγγελμα, είναι λάτρης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετανάστευσε στην Αμερική αρκετά νέος.

Όπως σχολιάζει ο ίδιος η αδιαφορία των αρχών για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό είναι απαράδεκτη. Ο ίδιος σε ο Chekwas σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες υπουργούς Πολιτισμού: "Η σύγχρονη Ελλάδα έχει να προβάλει πολύ περισσότερα από τη φέτα ή τις ελιές ή ακόμη και από τις υπέροχες παραλίες της χώρας. Η Ελλάδα έχει τα βιβλία της — κι αυτό μπορεί να της αποφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος, εάν προβληθεί με τον κατάλληλο τρόπο και εφόσον υπάρξουν καλές μεταφράσεις των ελληνικών βιβλίων".

Όπως λέει, ένιωθε μεγάλη ντροπή όταν Αμερικανοί του ζητούσαν να διαβάσουν Παπαδιαμάντη σε αγγλική μετάφραση και δεν υπήρχε.

Εκτός από το βιβλιοπωλείο του, ο 52χρονος Νιγηριανός έχει ιδρύσει και τον εκδοτικό οίκο Seaburn publications, ο οποίος συνολικά εξέδωσε περισσότερα από 120 ελληνικά βιβλία, ενώ επίσης προσπαθεί να διαδώσει με όποιον τρόπο μπορεί την ελληνική γλώσσα ενώ έχει προσφέρει πολλές φορές και δωρεάν μαθήματα ελληνικών.

Ο Sam επισκέπτεται την Ελλάδα δυο φορές το χρόνο και μια από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι να πίνει τον καφέ του στα παραδοσιακά καφενεία.

Δυστυχώς το 2011 αναγκάστηκε να κλείσει το βιβλιοπωλείο του για οικονομικούς λόγους.