Τέλος στην καταγραφή τηλεφωνικών δεδομένων από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, όσον αφορά τους Αμερικανούς πολίτες και συμμάχους ηγέτες ξένων χωρών, περιλαμβάνει το νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα παρακολούθησης που παρουσίασε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.
Επτά μήνες μετά το τεράστιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν - το οποίο προκάλεσε ρωγμές τόσο στην εμπιστοσύνη των πολιτών των ΗΠΑ όσο και σε διπλωματικές σχέσεις με φίλιες χώρες - ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας απαγορεύεται στο εξής να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα των Αμερικανών και να καταγράφει τα προσωπικά δεδομένα των συνομιλιών τους.
Επίσης, απαγορεύονται στο εξής οι κυβερνητικές τηλεφωνικές υποκλοπές σε δεκάδες ξένους ηγέτες, οι οποίοι είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ.
"Οι ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών δικαιούνται να ξέρουν ότι, εάν θέλω να μάθω τι σκέφτονται για κάποιο θέμα, θα σηκώσω το ακουστικό και θα τους τηλεφωνήσω, αντί να στραφώ στην παρακολούθηση" διαμήνυσε ο Ομπάμα.
Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι οι πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν κάνει λάθη σχετικά με το ποιους παρακολουθούσαν και τι πληροφορίες συνέλεγαν - αλλά αυτά τα λάθη τώρα "έχουν διορθωθεί".
Ωστόσο, το πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ δεν ήταν παράνομο και θα συνεχίσει να υπάρχει, τόσο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις όσο και για το διαδίκτυο για λόγους ασφαλείας του έθνους, όπως πρόβλεψη και πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων.
"Η CIA και η NSA χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να προστατέψουν τον απλό πολίτη. Δεν παρακολουθούν το δικό σας email ή τα δικά σας τηλέφωνα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα, ενόψει της λήξης του προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων θα δίνεται μόνο έπειτα από δικαστική απόφαση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανάφερε το όνομα του πρώην υπαλλήλου NSA , Έντουαρντ Σνόουντεν δημοσίως για πρώτη φορά, αλλά δήλωσε ότι δεν θα σταθεί στα κίνητρα της πράξης του να διαρρεύσει μυστικές πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σχολίασε ότι "κάποιες φορές, οι πράξεις αυτές δεν ρίχνουν φως αλλά λάδι στην φωτιά".
Όσον αφορά την αρχή των νέων δεδομένων στο πρόγραμμα των παρακολουθήσεων, ο Ομπάμα είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε, αλλά θα χρειαστεί κάποιος εύλογος χρόνος. Ωστόσο, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα δώσει στους πολίτες των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο την χαμένη εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ.