Ακόμη και αν ο υπολογιστής μας δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, η πανίσχυρη αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) μπορεί να "εισβάλλει" σε αυτόν μέσω ενός συστήματος ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times.
Οι πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολούθησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα της υπηρεσίας, αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, η NSA έχει εγκαταστήσει σε περίπου 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο ένα λογισμικό που της επιτρέπει να τους κατασκοπεύει αλλά και να εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λογισμικό αυτό εμφυτεύτηκε στους υπολογιστές μέσω της σύνδεσής τους στο ίντερνετ. Όμως, "ολοένα και συχνότερα η NSA καταφεύγει σε μια απόρρητη τεχνολογία που της επιτρέπει να εισβάλει στους υπολογιστές και να καταστρέφει τα δεδομένα ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο", διαβεβαιώνει η εφημερίδα.
Η τεχνολογία αυτή, που χρησιμοποιείται από την NSA "τουλάχιστον από 2008", λειτουργεί χάρη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που "μπορούν να μεταδοθούν μέσω μικρών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ή από φορητές μνήμες (USB) που εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές. Συνήθως, το σύστημα που εκπέμπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να τοποθετηθεί δια ζώσης, είτε από κάποιον κατάσκοπο, είτε από τον κατασκευαστή του, είτε από τον ίδιο τον χρήστη του υπολογιστή που αγνοεί την ύπαρξή του.
Το πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία Quantum, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, συστημάτων που χρησιμοποιεί η μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το εμπόριο καθώς και από ορισμένες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λογισμικό ή το σύστημα των ραδιοκυμάτων έχει χρησιμοποιηθεί εντός των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Η κυβερνοεπίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, το 2010, η λεγόμενη Stuxnet, πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη δοκιμή της νέας αυτής τεχνολογίας.