Ο Ομπάμα κάλεσε τη Μέρκελ στο Λευκό Οίκο

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον "εντός των επόμενων μηνών" έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να της ευχηθεί περαστικά μετά το ατύχημα που είχε εκείνη κάνοντας σκι την περασμένη βδομάδα.

Η επίσκεψη αυτή θα δώσει μια ευκαιρία στον Ομπάμα να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με την Μέρκελ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα τις αποφάσεις του για το ν αυστηρότερο έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, αλλά στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δεν έκανε καμιά αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Όταν ένας από τους δημοσιογράφους πάντως ρώτησε μεταξύ σοβαρού και αστείου εάν ο Ομπάμα συνομίλησε με την Μέρκελ τηλεφωνώντας στο σταθερό ή στο κινητό της, ο Τζέι Κάρνεϊ συγκράτησε ένα γέλιο κι απάντησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ "καλεί τους ξένους ηγέτες στα σταθερά" τηλέφωνά τους.