Νοσοκόμες, γιατροί, στρατιωτικοί και καθηγητές είναι τα επαγγέλματα που χαίρουν του σεβασμού των Αμερικανών σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup.
Περισσότεροι από 8 Αμερικανοί στους 10 (82%) αξιολογούν ως "υψηλό ή πολύ υψηλό" το βαθμό τιμιότητας και ηθικής που επιδεικνύουν οι νοσοκόμες, ενώ ακολουθούν τα επαγγέλματα του φαρμακοποιού, του καθηγητή, του γιατρού και του στρατιωτικού.
Αντίθετα, μόλις ένα 6% έχει σχηματίσει θετική εικόνα για το επάγγελμα του λομπίστα –του ανθρώπου που ασκεί πιέσεις σε αξιωματούχους για να επιτύχει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Οι πολιτικοί (βουλευτές και Γερουσιαστές) εξασφαλίζουν μόνο ένα 8% των θετικών γνωμών, ποσοστό χαμηλότερο ακόμη κι από αυτό των πωλητών αυτοκινήτων, οι οποίοι έχουν παραδοσιακά πολύ άσχημη φήμη στις ΗΠΑ (9%).
Οι δημοσιογράφοι δεν τυγχάνουν περισσότερου σεβασμού, καθώς μόλις ένας Αμερικανός στους πέντε εκφράζει την εμπιστοσύνη του σε ό,τι αφορά την τιμιότητά τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν απογοητευτικά μόνο για πολιτικούς και δημοσιογράφους αλλά και για τους ιερείς, καθώς έγινε αισθητή η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους κληρικούς.
Για πρώτη φορά από το 1977, αφότου άρχισε να διενεργείται η ετήσια δημοσκόπηση, ο κλήρος βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το 50% και να αγγίζουν το 47%.
Ο κλήρος μπαίνει στο στόχαστρο, εκτιμούν οι δημοσκόποι, λόγω των σκανδάλων με πρωταγωνιστές παιδεραστές ιερείς, που ξέσπασαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.