Δεν πρόκειται για φινάλε του δράματος απλά για ένα ιντερμέδιο. Εδώ και λίγες ώρες Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους. Βέβαια αυτή η συμφωνία είναι απολύτως προσωρινή καθώς ισχύει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Η ολιγόμηνη ανάπαυλα όμως μόνο μια μικρή ανάσα δίνει. Εν τω μεταξύ, μια δικομματική επιτροπή θα επιφορτισθεί με την επεξεργασία μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2014, το οποίο θα πρέπει να είναι πάλι προϊόν συμβιβασμού.
Όπως όμως επισημαίνει και ο αμερικανικός Τύπος, από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ομπάμα μέχρι σήμερα, το Κογκρέσο έχει δείξει απόλυτη ανικανότητα να διαχειριστεί τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.
"Τώρα τα μέλη του Κογκρέσου οφείλουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών" ήταν η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε πρόθυμος "να συνεργασθεί με τους πάντες, επί οποιασδήποτε ιδέας θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας , θέσεις απασχόλησης, θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη και θα βάλει μακροπρόθεσμα τάξη στον προϋπολογισμό".
Ανησυχία από το ΔΝΤ
Την ανησυχία της για τον προσωρινό χαρακτήρα της συμφωνίας εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. "Είναι σημαντική η άρση της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους κατά τρόπο διαρκή" ήταν η ανακοίνωση του Ταμείου.
Ήττα για τους Ρεπουμπλικανικούς - Πύρρειος η νίκη για τους Δημοκράτες
Με σοβαρές απώλειες και πληγές βγαίνει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η στρατηγική του εκβιασμού που κατάφερε να επιβάλει η πιο συντηρητική μερίδα του κόμματος, το λεγόμενο Tea Party, προκάλεσε την οργή των πολιτών.
"Αγωνιστήκαμε για μία σωστή υπόθεση, αλλά δεν νικήσαμε", αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, ο οποίος, υπό την πίεση του Tea Party, απαίτησε υποχωρήσεις επί του συστήματος ασφάλισης υγείας, γνωστού ως "Obamacare" ως αντάλλαγμα για την έγκριση του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του δημοσίου χρέους. Η στρατηγική αποδείχθηκε καταστροφική για το κόμμα του.
Ωστόσο, ο Τζον Μπέινερ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά "της καταστροφής που αντιπροσωπεύει ο νόμος για την υγεία", ο οποίος άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.
"Το είχα πει από την αρχή ότι γνώριζα πώς θα τελειώσει", δήλωνε χθες οργισμένος ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, που τήρησε εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στην αδιαλλαξία που επέδειξε το κόμμα του σε αυτήν την μάχη.
Το Tea Party κατέγραψε απώλεια κύρους σε εθνικό επίπεδο, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Eπιστημών του American University της Ουάσινγκτον Πάτρικ Γκρίφιν, "αύξησαν κατά πολύ τους πόρους τους και η δημοφιλία τους δεν μειώθηκε στις εκλογικές τους περιφέρειες".
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew, to 49% των Αμερικανών έχουν αρνητική γνώμη για το Tea Party, έναντι 43% το 2011 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αναμέτρησης για το πλαφόν του χρέους.