Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας

Την επίτευξης της διακομματική συμφωνίας για την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους και την άρση του λουκέτου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας και αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρυ Ριντ, ευχαριστώντας παράλληλα των ηγετών των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ, για την συνεργασία του , προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση. 

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ δήλωσε ότι πλέον περιμένει τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων και τόνισε  ότι,  μετά το δράμα των τελευταίων ημερών, "η σημασία των εν λόγω περικοπών,  δεν θα πρέπει να ξεχαστεί".

Η συμφωνία επετεύχθει αφού ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αποδέχθηκε το σχέδιο της Γερουσίας, που προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους ως τις 7 Φεβρουαρίου και την επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 15 Ιανουαρίου.

O επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι η Βουλή (όπου έχουν την πλειοψηφία, σε αντίθεση με τη Γερουσία) δεν θα μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου.

"Η Βουλή αγωνίστηκε με κάθε τρόπο να πείσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχει σε διακομματικές διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του χρέους της χώρας . Ο αγώνας εναντίον της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και πρόνοιας που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, θα συνεχιστεί. Αλλά το να εμποδίζουμε την δικομματική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα από τα μέλη της Γερουσίας δεν θα είναι τακτική για εμάς" δήλωσε επί λέξη ο Τζον Μπένερ. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μέσω του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνευ, συνεχάρη τους δύο Γερουσιαστές και  εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, προέτρεψε για άλλη μία φορά το Κογκρέσο " να ενεργήσει γρήγορα" ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία. 

"Ο πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που
ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση", τόνισε ο Κάρνεϊ.

Όταν το νομοσχέδιο περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. θα πρέπει να  υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, πριν τεθεί σε ισχύ.

Το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει καμία διάταξη σχετικά με την επιβολή φόρου επί των ιατροτεχνικών προϊόντων του επίμαχου νομοσχεδίου για την υγεία (ObamaCare), όπως προβλεπόταν στις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών.

Αντ 'αυτού θα περιλαμβάνει μια ενιαία διάταξη, ως στόχο να ελέγξει το εισόδημα όσων λαμβάνουν τις  επιδοτήσεις και τα προνόμια του ObamaCare. Το νομοσχέδιο που είχαν προτείνει οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, προέβλεπε την στέρηση των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων από τα μέλη του Κογκρέσου, που τους επιτρέπουν τη μείωση του κόστους της δικής τους υγειονομικής ασφάλισης. 

Επίσης, το σχέδιο της Γερουσίας προβλέπει τη σύσταση μια διακομματικής επιτροπής προϋπολογισμού, η οποία θα υποβάλλει την έκθεση της σχετικά με ένα ευρύτερο σχέδιο, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

 Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το ποιο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, Βουλή των Αντιπροσώπων ή Γερουσία-  θα ψηφίσει πρώτο το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγή των Δημοκρατικών της Γερουσίας, μόλις ανακοινωθεί μια συμφωνία, η Γερουσία μπορεί να είναι σε θέση να κινηθεί γρήγορα για την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου, χωρίς εμπόδια από τους ακτιβιστές του Tea Party, όπως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.