Στα… πέναλτι θα φανεί αν οι ΗΠΑ θα πέσουν στο δημοσιονομικό γκρεμό

Ούτε καν στο 90ο λεπτό αλλά στα... πέναλτι φαίνεται πως θα κριθεί το ντέρμπι μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών που έχει φέρει τις ΗΠΑ στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών συνεχίζονται στο Κογκρέσο αλλά σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο δεν αναμένεται ούτε σήμερα να ανακοινωθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ουσιαστικά καταλύεται η δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ (ξεπερνιέται το όριο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου) και πλέον τα αμερικανικά ταμεία στερεύουν. Ή έστω λειτουργούν μέχρι να εξαντληθεί το... αποθεματικό.

Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παραταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συγκλίσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει.

Οι Αμερικανοί πολίτες πάντως είναι οργισμένοι από τα πολιτικά παιχνίδια - όπως τα θεωρούν- στο Κογκρέσο και οι διαδηλώσεις που καλούν τις δυο πλευρές να βρουν λύση είναι καθημερινές. 

Με τον υπουργό Οικονομικών συναντάται ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους.

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.