Ημερομηνία Χ: Η μέρα που οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από μετρητά

Τικ τακ... Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του κράτους αλλιώς μετρητά τέλος!

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να δανειστούν και το... μεγάλο αμερικανικό ταμείο ξεμένει από μετρητά.

Η ημερομηνία αυτή είναι σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η 17η του Οκτώβρη αλλά σε Τύπο και αναλυτές είναι γνωστή και ως "ημερομηνία Χ": τα αμερικανικά ταμεία ίσως αντέξουν για λίγες μέρες παραπάνω: τις 25 ή και (σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις) τις 31 Οκτωβρίου.

Όπως εξηγεί ο Alec Phillips της Goldman Sachs, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει πάντοτε ένα περιθώριο για "έκτακτα έξοδα" που σημαίνει ότι την ημερομηνία που επισήμως τελειώνουν τα χρήματα, θα έχουν απομείνει στα ταμεία περίπου 30 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν περίπου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία επιβάλλεται ολική στάση πληρωμών.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν στις 17 Οκτωβρίου αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικοί έχουν ακόμη μερικές μέρες για σπασμωδική πλην αναπόφευκτη επίτευξη συμφωνίας" εξηγεί ο Phillips.

Γράφημα της Goldman Sachs: Η πορεία μέχρι την... ημερομηνία Χ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)