Συνεχίζεται το “μεγάλο παζάρι” Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για το λουκέτο

Συνάντηση περίπου 2 ωρών είχαν χθες στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα με αντιπροσωπεία Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας, έστω και την τελευταία στιγμή.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές- που, αντίθετα με την Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτελούν την μειοψηφία στη Δημοκρατική Γερουσία. Οι ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση "εποικοδομητική" αλλά διευκρίνισαν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού ή τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων- η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό- δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες, "ακριβώς πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών και την προφανώς σημαντική περίοδο των αγορών ενόψει των γιορτών".

"Δεν θα έπρεπε να συνδέσουμε την απειλή της χρεοκοπίας με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με μερικές ημέρες πριν, ακόμη δεν έχουμε επιτύχει μία συμφωνία" ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής προεδρείας, Τζέι Κάρνεϊ.

Νωρίτερα, η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ενδιαφέρον για τις προτάσεις που του υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά "δεν τις αποδέχθηκε".

 Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιμείνει ότι δεν θα δεχτεί κανέναν όρο για τον τερματισμό της "ομηρείας" όπως έχει χαρακτηρίσει το λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το οποίο είναι ήδη στην 11η ημέρα του.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων

Εχθές, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αρχηγό τον Τζον Μπέρνερ, πρότειναν την αύξηση του ορίου δανεισμού για έξι μήνες  ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου για τον επόμενο ενάμιση μήνα και να αποφευχθεί μια χρεωκοπία. 

Παράλληλα με την πρόταση για μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, το Σώμα των Ρεπουμπλικανών πρότεινε επίσης τον επίσημο διορισμό διαπραγματευτών για τον προϋπολογισμό. 

Σε αυτές τις έξι εβδομάδες θα μπορούσε να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση για τον προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσει το "λουκέτο" στο ομοσπονδιακό κράτος και ο Μπέρνερ περιμένει την απάντηση του Αμερικανού προέδρου στην "συμβιβαστική" πρότασή του.

 Αν και δεν προέκυψε συγκεκριμένη συμφωνία, οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα θα συνεχιστούν, με πηγές των Ρεπουμπλικανών να αναφέρουν ότι μπορεί να προκύψει συμφωνία ακόμα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

"Είναι ώρα να ξεκινήσουν  οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις και ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα δει την κατάσταση ως ευκαιρία και ως ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά μας για να συναντηθούμε στο μέσον", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.