Ανυποχώρητος στους εκβιασμούς των Ρεπουμπλικάνων εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Μπαράκ Ομπάμα, ο ποίος επέρριψε την ευθύνη για το λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες στους πολιτικούς του αντιπάλους.
"Χρησιμοποιούν την απειλή της χρεωκοπίας των ΗΠΑ για να αποκτήσουν επιρροή στις ομοσπονδιακές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος ξεκαθάρισε:
"Κανένας πρόεδρος δεν υποκύπτει στις απειλές εναντίον των δουλειών και των οικογενειών μας. Δεν δουλεύει έτσι το σύστημα της Δημοκρατίας".
Οι Δημοκρατικοί έχουν διαπραγματευτεί και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν τη στρατηγική του "όλα-ή-τίποτα", είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα και - για άλλη μία φορά - έκανε έκκληση στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, για ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν τις 17 Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία πριν τη χρεωκοπία.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους, γιαυτό και τους κάλεσε να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους.
Χρησιμοποιώντας τους χαρακτηρισμούς του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι μια χρεωκοπία θα ήταν "τρελή, καταστροφική, θα έφερνε το χάος και θα ισοπέδωνε την χώρα σαν πυρηνική βόμβα".
"Ας πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, ας ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και ας κάνουμε ότι καλύτερο για τον Αμερικανικό λαό" είπε κλείνοντας ο Ομπάμα.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, στο πώς ακριβώς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το ποιους λογαριασμούς θα πληρώσει σε περίπτωση χρεωκοπίας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός δήλωσε ότι- σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων των ΗΠΑ- η διοίκηση διερευνά "όλα τα ενδεχόμενα".
Από την 1η Οκτωβρίου έχει παραλύσει μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην καταφέρνουν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν προσωρινό προϋπολογισμό.
Εξάλλου, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.