Ομπάμα: Ανοίξτε το κράτος και θα διαπραγματευτώ

Συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου της οικονομίας της χώρας.

Σε συνεχόμενες προσκλήσεις στους Ρεπουμπλικάνους για διάλογο στον Λευκό Οίκο προχωρά της τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που δηλώνει αποφασισμένος να μην πληρώσει "λύτρα" στους πολιτικούς του αντιπάλους, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. 

Ενώ συνεχίζεται για 8η ημέρα το κλείσιμο του Αμερικανικού δημοσίου, ο Ομπάμα (που με τους δημοκρατικούς ελέγχει τη Γερουσία) τηλεφώνησε σήμερα στον  επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, και του διεμήνυσε ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους, μόλις επαναλειτουργήσει το ομοσπονδιακό κράτος και αρθεί η απειλή της στάσης πληρωμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μία φορά τον Μπένερ να διεξάγει "μια έγκαιρη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους,  χωρίς ιδεολογικές προϋποθέσεις".  

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκο, "μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να αυξήσει το όριο του χρέους και ότι- αν αυτό δεν συμβεί- θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικογένειες της μεσαίας τάξης και το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας".

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μια πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής  επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια να κάνει προτάσεις για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και θα ερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

Βάσει της πρότασης αυτής, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ορίσουν 10 μέλη στην επιτροπή και η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, τα υπόλοιπα 10.

Ο Ομπάμα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου απόψε στις 21.00 ώρα Ελλάδας και θα απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιόγραφων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες του να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο με την χρηματοδότηση της κυβέρνησης και να μην οδηγηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε στάση πληρωμών.