Κόκκινο φως από δικαστή στον Τραμπ για τις απελάσεις μουσουλμάνων

Ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έβαλε δικαστικό φρένο στο διάταγμα Τραμπ για «πόρτα» στους μουσουλμάνους που μπαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δικαστής εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την δικαστική εντολή αλλά ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμπ παραμένει σε ισχύ.

«… θα περνούν ενισχυμένους ελέγχους ασφαλείας και θα προωθείται η είσοδός τους στις ΗΠΑ μόνον αν συμμορφώνονται με τους νόμους μας περί μετανάστευσης και τις δικαστικές εντολές» ανακοίνωσε το U.S. Department of Homeland Security, μετά την εντολή της δικαστού του Μπρούκλιν. 

Διαβάστε: Αλαλούμ και θύελλα αντιδράσεων από το διάταγμα Τραμπ

Μετά την υπογραφή του διατάγματος περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στα αεροδρόμια των ΗΠΑ καθώς έχουν υπηκοότητα των χωρών για τις οποίες ο Τραμπ επέβαλε πλήρη αναστολή εισδοχής πολιτών για τουλάχιστον 3 μήνες.

Επανελέγχονται ακόμη και όσοι έχουν πράσινη κάρτα σε ισχύ

Ακόμη και όσοι έχουν σε ισχύ πράσινη κάρτα (δηλαδή άδεια παραμονής στις ΗΠΑ) υποβάλλονται σε επανέλεγχο για να μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, μετά το διάταγμα Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Θα απαγορεύεται (σ.σ. η είσοδος και) στους κατόχους πράσινης κάρτας», ανέφερε η Τζίλιαν Κρίστενσεν, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ούτε αεροσυνοδοί και πιλότοι δεν μπορούν να πατούν έδαφος ΗΠΑ

Η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία επιβλήθηκε σε κατόχους διαβατηρίων επτά κρατών της Μέσης Ανατολής ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών, αναφέρει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το διάταγμα Τραμπ κατέλαβε εξαπίνης τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου, προστίθεται στο μήνυμα και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.