Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα όσα γίνονται στη Γερμανία μετά τις εκλογές και την αποτυχία μέχρι στιγμής σχηματισμού κυβέρνησης.
"Ο κόσμος γύρω μας δεν μένει ακίνητος. Έχουμε ευθύνη όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη και ακόμη πιο πέρα", δηλώνει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ξεπεραστεί το διάστημα των οκτώ εβδομάδων.
"Δεν θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει ούτε στους πολίτες μας ούτε στους ανθρώπους κάπου αλλού, γιατί η Γερμανία, έπειτα από ένα τόσο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, να μην μπορεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση", δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και εκφράζει την βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα έχει επιτυχία, ενώ τάσσεται κατά του ενδεχομένου είτε κυβέρνησης μειοψηφίας είτε νέων εκλογών. "Υπάρχει ένας καθαρός νικητής και δύο πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι. Θέλουμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια με τους Πράσινους και ελπίζουμε ότι και εκείνοι είναι έτοιμοι για ουσιαστικές συνομιλίες μαζί μας. Πρέπει όμως πρώτα να εκλέξουν νέα ηγεσία και θα έχει αποφασιστική σημασία ποιος θα επιλεγεί", τονίζει ο γερμανός Χριστιανοδημοκράτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η αλλαγή ηγεσίας στους Πράσινους καθιστά ευκολότερη την συνεννόηση μαζί τους.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, σήμερα, της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φωτογραφίζεται για την εφημερίδα μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και χαρακτηρίζει "υπέροχο" το γεγονός ότι από το πρώην σύμβολο της διαίρεσης, περνούν καθημερινά χιλιάδες Γερμανοί και τουρίστες. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι το Διαδίκτυο άλλαξε τον κόσμο πολύ περισσότερο από ό,τι η γερμανική επανένωση. "Πολλά από όσα σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Twitter, το Facebook, το You Tube, οι αγορές μέσω διαδικτύου, η Wikipedia, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και πολλά άλλα το 1990 είτε δεν υπήρχαν ακόμη ως ιδέες είτε βρίσκονταν σε πολύ αρχικό στάδιο", εξηγεί και προσθέτει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής, μαζί το τέλος της διαμάχης Ανατολής-Δύσης, προώθησε θεαματικά την παγκοσμιοποίηση. "Ακόμη και η πιο απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη είναι μόνο ένα κλικ μακριά. Σήμερα μπορούν οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργούν (ένα προϊόν) στην Γερμανία, να το κατασκευάζουν στην Ασία και να το πωλούν στην Λατινική Αμερική", καταλήγει.