Και το Βατικανό θέλει τους… G8 του

Τα οικονομικά και ροζ σκάνδαλα "ανάγκασαν" τον Πάπα Βενέδικτο να υποβάλλει την ιστορική παραίτηση του, ενώ το σκάνδαλο vatileaks έριχνε βαριά τη σκιά του στο Βατικανό.

Ο νέος Ποντίφικας, Πάπας Φραγκίσκος, από την πρώτη στιγμή της πανηγυρικής εκλογής του είχε υποσχεθεί να αναλάβει δράση και πλέον κάνει πράξη την δέσμευση του, όσον αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση του παπικού κρατιδίου.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ποντίφικας πήρε μια, κατά πολλούς, επαναστατική απόφαση και συγκρότησε την Παπική "G8", όπως αποκαλείται, για να ξεκινήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη Ρωμαϊκή Κουρία, την κυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ ανεξάρτητοι Καρδινάλιοι από τις πέντε ηπείρους, με στόχο να απλοποιήσουν τη διακυβέρνηση του Βατικανού, να φέρουν την διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του κρατιδίου και να περιορίσουν τη διαφθορά.

Ήδη, οι προσπάθειες που γίνονται για την επιβολή της διαφάνειας έχουν αποδώσει καρπούς καθώς για πρώτη φορά, η Τράπεζα του Βατικανού δημοσίευσε τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Πρόκειται, λένε οι αναλυτές, για την αρχή μιας ευρείας οικονομικής μεταρρύθμισης.

"Θα είναι μια δουλειά που θα διαρκέσει καιρό. Μην πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση της Κουρίας και της διακυβέρνησης της εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να γίνει με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν μετά από σύσκεψη τριών ημερών", τόνισε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Αιδεσιμότατος Φεντερίκο Λομπάρντι.

Οι G8 του Πάπα Φραγκίσκου πρέπει επίσης να αναπτύξουν την νέα στρατηγική της Εκκλησίας για τα σεξουαλικά σκάνδαλα, που αμαυρώνουν την εικόνα της, να εκσυγχρονίσει το ρόλο των γυναικών και των λαϊκών και να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα διαζυγίων και ακύρωσης γάμων.