Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επιβεβαίωσε και σήμερα την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μην αναγκασθεί να διαλύσει την βουλή και την γερουσία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
"Θα προσπαθήσω να διαπιστώσω, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μην λήξει πρόωρα η νομοθετική περίοδος», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στην Νάπολη.
«Θα προχωρήσω έχοντας υπόψη την διαχείριση των προηγούμενων κρίσεων, ιδίως εκείνων των κυβερνήσεων του Ρομάνο Πρόντι", τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το απόγευμα, με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και να συζητήσουν, σε βάθος, τις τελευταίες εξελίξεις της πολιτικής κατάστασης αλλά και τις πλέον πρόσφορες μελλοντικές κινήσεις τους.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πάντως, χαρακτήρισε, μέσω διαδικτύου, «παραληρηματική» την κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ο οποίος ζήτησε , χθες, την παραίτηση των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς) προσθέτοντας ότι «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα προσωπικά του συμφέροντα».
Είναι συμπαγής;
Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, όμως, της νέας "Φόρτσα Ιτάλια", δείχνει να είναι, τελικά, λιγότερο συμπαγής από ό,τι θα επιθυμούσε ο αρχηγός και ιδρυτής της :
1.πριν λίγο, ο συντηρητικός υπουργός αρμόδιος για τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Γκαετάνο Κουαλιαριέλλο, ανακοίνωσε ότι «δεν βρήκε ακόμη τον χρόνο να υποβάλει την παραίτησή του» και ότι «δεν εννοεί να πάρει μέρος στο νέο πολιτικό πείραμα της Φόρτσα Ιτάλια».
2.'Ομως, την πρόθεσή της να μην στηρίξει από τούδε το νέο κόμμα του μίστερ τιβί, γνωστοποίησε και η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν.
3.Ο δε πρώην εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στη βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίττο, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολιτικοί ιθύνοντες, στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, που με την αδιαλλαξία τους κάνουν οπωσδήποτε κακό και χρησιμοποιούν απαράδεκτους τόνους».
Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς σχολιαστές, δηλαδή, υπάρχει η πιθανότητα, μια ομάδα «μετριοπαθών» γερουσιαστών του κόμματος του Ιταλού καναλάρχη, ομαδάρχη και πολιτικού, να μην ακολουθήσει τις «συστάσεις» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να στηρίξει, κατά συνέπεια, μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Όλα αυτά, παρά την αισιοδοξία που επιμένει να επιδεικνύει ο ζάπλουτος πρώην πρωθυπουργός :
σε σημερινή του, νέα τηλεφωνική σύνδεση με συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε ότι "πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές" και ότι "η κεντροδεξιά, βάσει των δημοσκοπικών ερευνών, πρόκειται σίγουρα να τις κερδίσει".
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σήμερα, έχει γενέθλια--γίνεται εβδομήντα επτά ετών.
Είναι σαφές, όμως, ότι ο ογδοντάχρονος Ιταλός πρόεδρος θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει το ενδεχόμενο επιστροφής στις κάλπες.
Οι δυο πιθανότερες εναλλακτικές, είναι η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης Λέττα, ή μιας νέα κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καταβολή προσπαθειών ώστε να μην ξεπεράσει, η χώρα, το καθορισμένο στην ΕΕ όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ.
Tάσεις και συσχετισμοί
Στη βουλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την εξασφάλιση πλειοψηφίας.
Στη γερουσία, όμως, στις ψήφους της κεντροαριστεράς και της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι, θα μπορούσαν να προστεθούν εκείνες του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», όπως και εκείνες δυσαρεστημένων εκλεγμένων αντιπροσώπων του κινήματος "Πέντε Αστέρων", αλλά και δυσαρεστημένων της κεντροδεξιάς.
Το κύριο θέμα που απομένει να εξακριβωθεί είναι, αν μπορεί να επιτευχθεί μια προγραμματική σύγκλιση- λίγων, έστω, μηνών- ανάμεσα σε τόσο ετερογενείς πολιτικές δυνάμεις .
Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρα οι βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα για τα τέλη Νοεμβρίου.