Έχοντας χάσει τους παραδοσιακούς κυβερνητικούς της εταίρους, η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάζεται να συμμαχήσει με τον "εχθρό" - τους Σοσιαλδημοκράτες - για το σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και αν ουσιαστικά είναι η απόλυτη κυρίαρχος των εκλογών.
Φαίνεται, όμως, ότι η δήλωση της ίδιας της Μέρκελ το βράδυ των εκλογών, ότι "ίσως κανείς να μη θέλει να συνεργαστεί μαζί μας", μπορεί να βγει προφητική.
Ο υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, έθεσε ήδη τους όρους του κόμματος στις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις, ανάμεσά τους και το ελληνικό ζήτημα.
Πολλά στελέχη του SPD είναι επιφυλακτικά για το γάμο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και ζητούν να διενεργηθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος.
Θεωρούν ότι, αν σχηματιστεί "μεγάλος συνασπισμός", στην αντιπολίτευση θα μείνει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο στις επόμενες εκλογές - και με το φόβο η οικονομική κρίση να φτάσει και στη Γερμανία - μπορεί να απορροφήσει μεγάλο αριθμό των πιο αριστερών, απογοητευμένων από τη συνεργασία με τη Μέρκελ, ψηφοφόρων του SPD.
Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα το SPD θα υπονομεύσει το μέλλον του, εκτός εάν υποχρεώσει την άλλη πλευρά σε μεγάλες παραχωρήσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος από την άλλη δεν έχει κανένα λόγο να "υποκύψει" στις πιέσεις των Σοσιαλδημοκρατών, έχοντας τονίσει επανειλημμένως ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση, τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποιον θα προτείνουν οι σοσιαλδημοκράτες ως υπουργό Οικονομικών, αν και όταν τελικά ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Γιατί, σίγουρα, ο Σόιμπλε δεν θα τύχει κοινής αποδοχής.
Το SPD συνεδριάζει την Παρασκευή για να καθορίσει τη στάση του απέναντι στην θριαμβεύτρια Μέρκελ και θα προβάλλει σκληρές αξιώσεις για να συμμετέχει στην κυβέρνησή της.
Όμως, όπως αναφέρεται σε άρθρο, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Stern, αναλυτές προβλέπουν ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Γερμανία, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι πολύ δύσκολα μπορεί ένα κόμμα να επιβιώσει σε επαναληπτικές εκλογές, εάν χρεωθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ίσως μόνο το CDU, επιδιώκοντας μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας.
"Αυτό θα μπορούσε να είναι η χειρότερη τιμωρία για την κυρία Μέρκελ : να είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα", δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel στέλεχος του SPD.