Το φιλικό δίδυμο που έφερε το Ολοκαύτωμα στην Ευρώπη

Ήταν τέτοιες μέρες το 1938 όταν στο Συνέδριο του Μονάχου, οι Δυτικοί και κυρίως η Αγγλία έκαναν ένα κορυφαίο διπλωματικό λάθος. Θεώρησαν ότι η Ιταλία και συγκεκριμένα ο ηγέτης της και επικεφαλής του φασιστικού κόμματος, Μπ. Μουσολίνι, ήταν διατεθειμένος να μεσολαβήσει ώστε να περιορίσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Χίτλερ.

Το κάθε άλλο, Χίτλερ και Μουσολίνι είχαν προσυνεννοηθεί. Ο δρόμος για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πλέον μονόδρομος. Λίγους μήνες μετά, το Μάιο του 1939, Ιταλία και Γερμανία υπέγραψαν το λεγόμενο Χαλύβδινο Σύμφωνο ή αλλιώς "Γερμανο-Ιταλικό Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας", ένα διμερές σύμφωνο που συνομολογήθηκε στο Βερολίνο και ουσιαστικά προέβλεπε συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Λίγους μήνες μετά, το Σεπτέμβριο κηρύσσεται ο Β' Παγκόσμιος. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία ενεπλάκη η πλειονότητα των εθνών, που πάλευαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημαντικά θέατρα πολέμου, και που κόστισε περίπου 55,5 εκατομμύρια ζωές.

Στις φωτογραφίες, η επίσκεψη του Χίτλερ στην Ιταλία, το 1938. Χίτλερ και Μουσολίνι είναι πλέον σύμμαχοι.

Αλλά και οι δυο δικτάτορες στη σύνοδο για το Συνέδριο του Μονάχου, το 1938.  

Πηγή φωτογραφιών: Life