Ακόμη δεν βγήκε το οριστικό αποτέλεσμα ποσοστών να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και οι αναφορές για πρόωρη αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στον ευρωπαϊκό Τύπο.
Σε άρθρο με τίτλο "ο κόσμος έχει τη Γερμανία που πάντα ήθελε", αρθρογράφος των Financial Times υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι μια "ειδική περίπτωση" που αποτελεί "μοντέλο υπεύθυνης δημοκρατικής πολιτικής και εξισορροπημένης διακυβέρνησης". Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τη δεκαετία του 1980, η Γερμανία παρουσιαζόταν ως μια χώρα η οποία προκαλούσε μεγάλη και ευρεία αναταραχή λόγω της στρεβλής διαδικασίας βιομηχανικού, πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού που διέφερε πολύ από ότι γινόταν στη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο η σημερινή εικόνα της Γερμανίας είναι πολύ διαφορετική λόγω της ωριμότητας και του εκσυγχρονισμού της πολιτικής της και την κατάσταση της οικονομίας.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στο μέλλον της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ. Παρά τη θριαμβευτική της νίκη σήμερα και το πόσο την ισχυροποίησε, εκτιμά πως είναι πιθανό να μην εξαντλήσει τη νέα της θητεία, μέχρι το 2017. Όπως αναφέρει το άρθρο των FT, ίσως η ατμόσφαιρα της νίκης δεν διαρκέσει για τόσο πολύ στο Βερολίνο. Ίσως σύντομα χρειαστούν νέες πρωτοβουλίες και μέτρα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ειδικά αν υπάρξουν "επείγοντα" όπως Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία. "Αλλά φαίνεται πως ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει το διάδοχο της Μέρκελ για να δει πώς θα προχωρήσει η Γερμανία εις το όνομα της Ευρωπαϊκής ενότητας" καταλήγει το άρθρο.