Για πρώτη φορά, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ανοικτά ότι το Παρίσι θα εξοπλίσει του Σύρους αντάρτες. Αυτό, ωστόσο, όπως είπε, θα γίνει σε "ελεγχόμενο πλαίσιο".
Όπως αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος, οι αντάρτες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα στρατεύματα της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη μία πλευρά, και στους ριζοσπάστες ισλαμιστές από την άλλη.
"Εκτιμώ ότι οι Ρώσοι στέλνουν τακτικά όπλα, αλλά εμείς θα το κάνουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με μια σειρά από χώρες, και σε ένα πλαίσιο, που θα μπορεί να ελεγχθεί, διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών, τους οποίους πολεμήσαμε εδώ (στο Μάλι)", είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπαμάκο, όπου μετέβη για να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας.
Στη Χάγη η καταστροφή των χημικών όπλων της Δαμασκού
Εν τω μεταξύ, και ενώ γίνονται εκκλήσεις η απειλή της στρατιωτικής επέμβασης να παραμείνει ως πρόταση στο τραπέζι, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) θα συνεδριάσει σήμερα στη Χάγη για να συζητήσει την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, που δημοσιοποίησε ο οργανισμός.
Οι 41 χώρες μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού θα εξετάσουν την ένταξη της Συρίας στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και την έναρξη του προγράμματος καταστροφής των όπλων αυτών.
Η ένταξη της Συρίας στη συνθήκη του 1993 για την απαγόρευση των χημικών όπλων αποτελεί μέρος του προγράμματος στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν, προκειμένου να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο.
Ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ, εκ των οποίων έξι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ, που πραγματοποίησαν έρευνα στη Συρία, βρήκαν "κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις" για τη χρήση του αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.