Η ετήσια έρευνα "Υπερατλαντικές Τάσεις", για την αποτύπωση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις δυτικές κυβερνήσεις: Αμερικανοί(62%) και Ευρωπαίοι(72%) τάσσονται κατά μιας επέμβασης στην Συρία.
Αυτή τη φορά, η δημοσκόπηση συμπεριέλαβε και την Τουρκία, εξ αιτίας του καίριου γεωγραφικού της ρόλου στον συριακό εμφύλιο. Όμως, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα με την πολεμική ρητορική του Ερντογάν. Το 72% των Τούρκων δήλωσε ότι η χώρα τους πρέπει να παραμείνει εκτός της σύγκρουσης.
Αρνητική εικόνα για Κίνα-Ρωσία
Παράλληλα, από την δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι οι δύο βασικοί σύμμαχοι της Συρίας, η Κίνα και η Ρωσία, δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ερωτηθέντες.
Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Τούρκοι βλέπουν την Κίνα περισσότερο ως μια οικονομική απειλή παρά ως μια οικονομική ευκαιρία. Το 65% των Ευρωπαίων, το 72% των Τούρκων και το 47% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει η Κίνα έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Η Ρωσία έχει επίσης πρόβλημα εικόνας. Το 46% των Αμερικανών, το 65% των Ευρωπαίων και το 67% των Τούρκων, θεωρεί ανεπιθύμητο τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Ρωσίας, Εξάλλου το 59% των Αμερικανών, το 62% των Ευρωπαίων και το 68% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για την Ρωσία.
Οι χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση είναι οι: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία, ΗΠΑ και Τουρκία. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 1.000 ανθρώπων σε κάθε χώρα από τις 3 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου.
Ναι στις οικονομικές κυρώσεις για τα πυρηνικά της Τεχεράνης
Όσον αφορά το Ιράν, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να προληφθεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.
Πολύ λίγοι Ευρωπαίοι και μόλις το 18% των Αμερικανών, υποστήριξαν μια στρατιωτική δράση κατά του Ιράν όταν τους παρουσιάστηκε μια γκάμα επιλογών που εκτείνονταν από την προσφορά οικονομικών κινήτρων ως την αποδοχή του γεγονότος ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Αυτοί που επέλεξαν μια "μη στρατιωτική επιλογή" για την αντιμετώπιση του Ιράν, ερωτήθηκαν στην συνέχεια αν θα τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής δράσης αν αποτύχουν όλες οι ειρηνικές επιλογές. Σε αυτό το σενάριο, το 48% των Ευρωπαίων και το 64% των Αμερικανών τάχθηκε υπέρ της χρήσης βίας.