Και νέο κύκλο κυρώσεων αναμένεται να επιβάλλουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλιμακώνοντας την πίεση κατά του Ιράν προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το νέο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα αφορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία.
Οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν την έως τώρα πιο σκληρή γραμμή της ΕΕ κατά του Ιράν, και έρχονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις στρατιωτικές προθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της αποτυχίας να επιλυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού.
«Το τελευταίο δίμηνο το Ιράν δεν έχει καμία οικονομική ισχύ και θα πρέπει κατά συνέπεια να αυξηθούν οι πιέσεις μέσω κυρώσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο, μια ημέρα πριν τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
Ωστόσο, δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου διαμηνύοντας ότι «η προσφορά μας προς το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει. Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με σαφή στόχο την πρόληψη να μην εξοπλιστεί η Τεχεράνη με πυρηνικό οπλοστάσιο. Είναι καιρός για μια πολιτική λύση».
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικές διαστάσεις και αρνήθηκε σε σειρά τριών διαδοχικών γύρων συνομιλιών τον περασμένο Απρίλιο να το περιορίσει, εάν πρώτα δεν αρθούν οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του.
Αλλά οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί να το πράξουν και, αντ' αυτού, κάνουν πιο αυστηρές τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να περιπλέξει τη Μέση Ανατολή στις δαγκάνες ενός πολέμου.