Ανελκύσατε το Costa Concordia

13.34 Το Costa Concordia αποκολλήθηκε από το βράχο πάνω στον οποίο βρισκόταν γερμένο από τη μέρα που ναυάγησε και τα συνεργεία έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την κλίση του πλοίου, όπως επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας. 

Στη φωτογραφία του Reuters, την πρώτη μετά την πρώτη επιτυχημένη πράξη της επιχείρησης φαίνεται καθαρά η σκουρόχρωμη γραμμή που δείχνει ότι έχει ανορθωθεί ένα κομμάτι του πλοίου που ήταν βυθισμένο. 

Διαβάστε όλη την ιστορία για τη μεγάλη επιχείρηση:

"Κοιμάται" εδώ και ενάμιση χρόνο λίγες δεκάδες μέτρα έξω από την ακτή του νησιού Τζίλιο στην Τοσκάνη θυμίζοντας την τρομερότερη ναυτική τραγωδία που είδε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Το μισογερμένο κουφάρι του Costa Concordia βρίσκεται εκεί 20 μήνες μετά την πρόσκρουση του πλοίου που οδήγησε στη βύθιση του παρασέρνοντας στο θάνατο 32 ανθρώπους (δυο εκ των οποίων θεωρούνται αγνοούμενοι καθώς δεν βρέθηκαν οι σοροί τους ποτέ). Είχε βυθιστεί στις 13 Ιανουαρίου του 2012.

Η επιχείρηση θα ξεκινούσε στις 6.00 σήμερα το πρωί (Δευτέρα) αλλά οι ισχυρότατες καταιγίδες που πλήττουν την περιοχή δεν επιτρέπουν έναρξη των εργασιών οι οποίες αναβλήθηκαν για δυο ώρες. Mετά τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) όμως τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι εργασίες ξεκίνησαν. 

"Δεν υπάρχει τροποποίηση της επιχείρησης. οι καταιγίδες μάς εμπόδισαν να εγκαταστήσουμε τη νύκτα την πλωτή εξέδρα επί της οποίας θα λειτουργεί το κέντρο ελέγχου της επιχείρησης. Αφού χάσαμε χρόνο τη νύκτα, πρέπει να μεταθέσουμε τις εργασίες για τώρα", διευκρίνισε ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση.

Αισιοδοξία επικρατεί από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας Carnival, η οποία θα πληρώσει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ για την επιχείρηση ανόρθωσης του πλοίου.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανόρθωση ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (μήκους 290 μέτρων και ύψους δέκα ορόφων), το οποίο βρίσκεται με βυθισμένη τη μία του πλευρά.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει δέκα έως δώδεκα ώρες και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Η ανόρθωση θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από την πλωτή "αίθουσα ελέγχου", όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, θα χειρίζονται διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.

Επικεφαλής των εργασιών είναι ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγείται ομάδας 500 ατόμων, που εργάζονται σε 24ωρη βάση.

Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την απομάκρυνση του γιγάντιου πλοίου που κείτεται εδώ και 20 μήνες μπροστά από το λιμάνι του Τζίλιο, η οποία περιλαμβάνει την ανόρθωση του Costa Concordia, ώστε να επιστρέψει σε μία "πιο φυσιολογική θέση", την ανέλκυση και , τέλος, τη ρυμούλκησή του.