Ανέβηκε ο Στάινμπρουκ, αλλά δεν απειλεί τη Μέρκελ

Μιάμιση εβδομάδα πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές- και 10 μέρες μετά τον ντιμπέητ των δύο φαβορί-  οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ βρίσκονται πάντα επικεφαλής στις προτιμήσεις, παρά την ελαφριά άνοδο που καταγράφει ο κύριος αντίπαλός τους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD),με υποψήφιο τον Πέερ Στάινμπρουκ.  

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa μετά την τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων, οι Συντηρητικοί (CDU-CSU) συγκεντρώνουν το 39% της πρόθεσης ψήφου —δηλαδή μια μονάδα λιγότερη απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα— ενώ το SPD σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες, φθάνοντας το 25%.

Ο πιθανότερος εταίρος του SPD, οι Πράσινοι, χάνουν δύο μονάδες και πέφτουν στο 9%, καθώς οι αστοί Γερμανοί δεν βλέπουν με συμπάθεια τις προτάσεις τους για  αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα και την φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας.

Συνεπώς, οι συντηρητικοί της Μέρκελ θα μπορούσαν συνεπώς να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί με τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους τους, τους φιλελεύθερους του FDP , οι οποίοι συγκεντρώνουν μαζί το 45% της πρόθεσης ψήφου . αντίθετα, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν ξεπερνούν μαζί το 34%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα της Αριστεράς κινείται στο 10%. Ωστόσο κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί του.