Μια ρητορική δήλωση του Κέρυ, ως απίθανο σενάριο, άνοιξε νέα παράθυρο στην διπλωματική και πολιτική λύση για τη Συρία.
Μετά τη Ρωσία, που ουσιαστικά έδωσε μια σοβαρή διάσταση στην "γκάφα" του Αμερικανού ΥΠΕΞ για παράδοση του χημικού οπλοστασίου από τον Άσαντ, και η Γαλλία σήμερα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Δαμασκό να θέσει υπό διεθνή εποπτεία και έλεγχο τα χημικά της όπλα.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Γάλλος ΥΠΕΞ- σχολιάζοντας την πρόταση της Ρωσίας- είπε ότι η "αποφασιστικότητα των Δυτικών απέδωσε" και έκανε λόγο για μια "μεταστροφή" των Ρώσων η οποία προκαλεί "ενδιαφέρον", αλλά επίσης "επιφυλακτικότητα".
"Υποδεχόμαστε αυτή την πρόταση με ενδιαφέρον όσο και με επιφυλακτικότητα. Ενδιαφέρον, επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το άνοιγμα και αυτό μπορεί ίσως να επιτρέψει την εξεύρεση μιας λύσης. Επιφυλακτικότητα, επειδή πρόκειται όπως και να έχει για μια μεταστροφή της Ρωσίας και επίσης επειδή πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Γαλλία θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα που να προτείνει την οριστική κατάργηση των χημικών όπλων της Συρίας. Το σχέδιο απόφασης έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, με στόχο "να καταδικαστεί η σφαγή της 21ης Αυγούστου που διαπράχθηκε από το καθεστώς" και "να ριχτεί φως" στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων.
Ωστόσο, ο Φαμπιούς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο των στρατιωτικών πληγμάτων: "Αν το συριακό καθεστώς δεν αποδεχθεί να καταργήσουμε την άδειά του να σκοτώνει(παραδίδοντας τα χημικά στη διεθνή κοινότητα), θα χρειαστεί ασφαλώς μια αντίδραση".
Ο Γάλλος ΥΠΟΞ προειδοποίησε και πάλι τη Δαμασκό ότι θα υπάρξουν "εξαιρετικά σοβαρές" συνέπειες εάν η Συρία παραβίαζε τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα και δήλωσε ότι θα υπάρξει αίτημα για πλήρη έλεγχο των συριακών εγκαταστάσεων του χημικού οπλοστασίου.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια "συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη πρόταση" προς τη Δαμασκό, ώστε να θέσει να τα χημικά όπλα της Συρίας, υπό διεθνή έλεγχο .