Αποκαλύφθηκε άγνωστο αριστούργημα του van Gogh

Έναν άγνωστο, αυθεντικό πίνακα του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, αποκάλυψε το ομώνυμο μουσείο στο Άμστερνταμ. 

Το έργο σε καμβά ονομάζεται "Sunset at Montmajour" και αναγνωρίστηκε ως αυθεντικό από τα γράμματα, την τεχνική, το ύφος και τα υλικά που χρησιμοποίησε ο  Βαν Γκονγκ. 

Ο πίνακας χρονολογείται από τις 4 Ιουλίου του 1988 καθώς, οδιάσημος καταθλιπτικός καλλιτέχνης  -μία ημέρα πριν- έστειλε γράμμα στον αδερφό του Τεό όπου περιέγραφε ότι ζωγράφισε τον πίνακα "σε έναν πετρώδη θαμνότοπο, όπου φυτρώνουν μικρές,στριφογυριστές  βελανιδιές".

Το  "Hλιοβασίλεμα στο Μοντμαζούρ" απεικονίζει δέντρα, θάμνους και ουρανό και είναι το πρώτο πλήρους μεγέθους εργο σε καμβά του βαν Γκογκ που ανακαλύπτεται από το 1928.

Για περισσότερα από 100 χρόνια, ο πίνακας βρισκόταν στα αζήτητα, στην αποθήκη ενός Νορβηγού ιδιώτη συλλέκτη, καθώς του είχαν πει ότι ο πίνακας δεν ανήκε στον Ολλανδό ζωγράφο. Μάλιστα, το ίδιο το Μουσείο τη δεκαετία του 1990, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να ήταν του βαν Γκογκ, κυρίως γιατί δεν ήταν υπογεγραμμένο.

Ο πίνακας - η ανακάλυψη του οποίου χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές του ιδρύματος ως εμπειρία ζωής- θα εκτίθεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ από τις 24 Σεπτεμβρίου.