Αντιμέτωποι με διώξεις 30 πρώην φρουροί του Άουσβιτς

Το έγκλημα του Άουσβιτς δεν έχει ξεχαστεί, κι ας έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε. Όπως δεν έχουν ξεχαστεί και οι ποινικές ευθύνες των φρουρών του Άουσβιτς, με το τοπικό υπουργείο Δικαιοσύνης της Βάδης-Βιτεμβέργης να ανακοινώνει σήμερα ότι τριάντα πρώην φρουροί του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης θα διωχθούν ποινικά.

Η περίπτωση του Ουκρανού Τζον Ντέμιανιουκ το 2011 άλλαξε τα δεδομένα στη νομική αντιμετώπιση των παλιών εργαζομένων στο Άουσβιτς. Ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια καταδικάζονταν από τα γερμανικά δικαστήρια μόνο όσοι αποδεικνυόταν ότι οι ίδιοι είχαν προβεί σε δολοφονίες Εβραίων ή βασανιστήρια, ο δικαστής στην υπόθεση του Ντέμιανιουκ έκρινε πως, αν και δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ίδιος διέπραξε φόνο, οι ίδιες οι δραστηριότητές του στο Άουσβιτς ως εργαζομένου διευκόλυναν τη μαζική δολοφονία Εβραίων. Ο Ντέμιανιουκ καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και πέθανε πέρυσι.

Με το δεδικασμένο της υπόθεσης Ντέμιανιουκ, οι τριάντα πρώην φρουροί που αναμένεται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας κινδυνεύουν επίσης με βαριές ποινές φυλάκισης, αν και είναι πια όλοι τους μεγάλοι σε ηλικία, με τον μεγαλύτερο να φέρεται να είναι 97 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου βρήκαν το θάνατο σε θαλάμους αερίων, από σφαίρες, από ασιτία ή στο πλαίσιο αποτρόπαιων πειραμάτων πάνω από 1.100.000 Εβραίοι, Ρομά και άλλες εθνοτικές ομάδες υπό διωγμό, εργάζονταν περισσότερα από 7.000 άτομα, εκ των οποίων μόλις λίγες εκατοντάδες έχουν λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.