“Όχι” Βρετανίας στον πόλεμο – Μόνος του ο “δυστυχισμένος” Ομπάμα στη Συρία

Το Βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την Πέμπτη το βράδυ με ψηφοφορία την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας στις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.

Ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία – 272 υπέρ και 285 κατά- θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση. Δήλωσε επίσης πως είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε μια πιο πρόσφατη ένδειξη, του προσανατολισμού των Ηνωμένων Πολιτειών προς μονομερή δράση, ανακοίνωσε ότι "οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για τη Συρία είναι εξαιρετικά σημαντικές, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σύμφωνα με το δικό μας χρονοδιάγραμμα".

"Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις", είπε ενώπιον των βουλευτών. "Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα".

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δείχνει σταθερός προς την απόφασή του να επιλυθεί μέσω στρατιωτικής επέμβασης το ανοικτό μέτωπο στη Συρία και δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από την αρνητική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ο Ολάντ είπε ότι όλες οι επιλογές για στρατιωτική επέμβαση είναι ακόμη ανοικτές, παρά την απόφαση των Βρετανών και τη χαμένη ψηφοφορία απο πλευράς Κάμερον.

Ολάντ: Μπορούμε να συμμετάσχουμε και χωρίς τους Βρετανούς

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γαλλία και με στρατιώτες σε μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία.

Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Ολάντ είναι μέχρι την επόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου για να οριστικοποιήσει αν η Γαλλία θα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει ενεργά, με στρατό.

Ωστόσο, ο Ολάντ θεωρεί πρωταρχικής σημασίας θέμα να υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αναζητά "διεθνή συμμαχία" και θέληση και άλλων χωρών να συμμετάσχουν μαζί στην επέμβαση για τη συριακή κρίση.

Δεν έπιασαν οι ελιγμοί του Κάμερον

Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. "Σας διαβεβαιώνω για αυτό", είπε. "Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου", πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αφού η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος.

"Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία "δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση".

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα λάβει απόφαση σχετικά με την πορεία δράσης των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία βασιζόμενος στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα το περιοδικό Time σχολιάζει καυστικά την ενδεχόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου για μονομερή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού με τίτλο "Ομπάμα: Ο δυστυχισμένος πολεμιστής", ο Αμερικανός πρόεδρος στέκεται μόνος και μικρός, σε ένα λευκό φόντο, με προβληματισμένο ύφος. Οι δύο πόλεμοι στον Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν κουράσει τους Αμερικανούς και ο Ομπάμα καθυστερεί να δώσει το πράσινο φως για τη Συρία.

"Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

"Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα παρθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν", είπε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν "καμία αμφιβολία" πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως "τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων" και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι "προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά", είπε ο Ένγκελ.