Υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην συριακή κρίση τάχθηκαν σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος, συμφωνώντας ότι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων σε μια επίθεση κοντά στη Δαμασκό, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Μέρκελ και Πούτιν, "η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια γρήγορη, ομόφωνη, διεθνή απάντηση", επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά.
Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ συμβαδίζει με τα αποτελέσμα μιας δημοσκόπησης που δημοιεύτηκε σήμερα και δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά μίας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Δαμασκό.
Το 58% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία και μόνον το 33% των ερωτηθέντων στην έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία Politbarometer για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, απάντησε πως οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να πλήξουν τη Συρία, ενώ το 9% δεν εξέφρασε καμία γνώμη.
Σε περίπτωση που διεξαχθεί επιχείρηση υπό αμερικανική διοίκηση, μόνον το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Γερμανία οφείλει να συνεισφέρει οικονομική κι υλικό βοήθεια.
Η γερμανική κυβέρνηση ήδη έχει τονίσει πως θα ενέκρινε μία διεθνή απάντηση κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, οι βουλευτές —που ελέγχουν εκ της θέσεώς τους τα πεπραγμένα του γερμανικού στρατού— είναι αυτοί που θα πρέπει να εγκρίνουν μία ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.