“Βαθύτατα συγκινημένος” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι και αισθανόμαστε τιμή που η Ε.Ε. κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης” έγραψε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απονομής στο Twitter του. “Η έννοια της Ε.Ε. είναι ουσιαστικά η συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο έμπνευσης. Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη” προσθέτει ο κ. Σουλτς.
Κι ένας εκ των πρωτεργατών του ευρωπαϊκού οράματος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, χαιρέτισε την απονομή.
“Είναι δίκαιο που αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια που επετεύχθη από τους Ευρωπαίους πολίτες και τους ηγέτες τους να εγκαθιδρύσουν μια μακροχρόνια ειρήνη σε μια ήπειρο που ιστορικά σαρώθηκε από τους πολέμους, να επιβραβευτεί” σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Ντ' Εστέν που ηγήθηκε της Γαλλίας από το 1974 μέχρι το 1981 συνυπέγραψε από τις πρώτες αράδες το κείμενο που αργότερα θα μετουσιωνόταν στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα, το οποίο, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
"Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της Ε.Ε. επιβραβεύονται" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ενώ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση "το μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία".
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη “ενθάρρυνση” για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της.
“Διαπιστώνουμε μια ενθάρρυνση του μεγάλου ειρηνευτικού σχεδίου που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευρωπαϊκή ήπειρο”, είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρόκειται για “μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ” και “μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.