Η Ρωσία θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της "γνωστής κατάστασης" εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει "να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές" στη ναυτική μας παρουσία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ. "Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα", είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. "Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή".
Ο Ομπάμα, ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών, ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία φέρεται πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε πόλη κοντά στη Δαμασκό.
Ο αμερικανός πρόεδρος, πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων.
"Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια", δήλωσε ο Ομπάμα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.
Στο μεταξύ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
"Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει το είδος πολέμου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (...) Γι' αυτό μια διεθνής αντίδραση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την άποψη της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού", κατέληγε η ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Κάμερον είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συζήτησε "τη ρωσική άρνηση και την προφανή κινεζική (άρνηση)" να υιοθετήσουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης για επέμβαση στη Συρία.
"Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", και οι δύο "εξέτασαν την πιθανότητα να παρουσιάσουν μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας", ανακοίνωσε μια πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.
"Αυτή (η απόφαση) προσκρούει σε μια ρωσική άρνηση και σε μια κινεζική προφανή (άρνηση)", πρόσθεσε η ίδια πηγή.