Χρήση των βάσεων στην Κύπρο για τη Συρία σχεδιάζει η Μ. Βρετανία

Η ενδεχόμενη χρήση της βρετανικής βάσης στην Κύπρο από αεροσκάφη τύπου Tornado έπεσε στο τραπέζι από το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αναφορικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η βρετανική πλευρά προτείνει τις απευθείας πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών από τη Μεγάλη Βρετανία στην Κύπρο και από εκεί στη Συρία, με μία μόνο στάση.

Άλλωστε, η Μεγαλόνησος απέχει λιγότερο από 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Συρίας.

Η πρόθεση Κάμερον, ωστόσο, δεν αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για " τυχοδιωκτική ενέργεια του βρετανικού και αμερικανού παράγοντα με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων".

Η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει με τη σειρά της "παρανομία" της χρησιμοποίηση των βάσεων και τονίζει ότι "πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης".

Το ΑΚΕΛ ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για την επέμβαση και για τη θέση της Κύπρου μπροστά στη χρήση της "ως ορμητηρίου του ΝΑΤΟ".

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο μέσω απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.