Βρετανικές φρεγάτες βρίσκονται στα ανοικτά των στενών του Γιβραλταρ, της βρετανικής αποικίας επί Ισπανικού εδάφους, στο τελευταίο επεισόδιο της έντασης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.
Τα βρετανικά πολεμικά πλοία, επισήμως θα λάβουν μέρος σε προγραμματισμένα γυμνάσια, ωστόσο πολλοί θεωρούν πως αποτελούν και προσπάθεια επίδειξης δύναμης από τη Βρετανία στην τελευταία κόντρα που ξέσπασε με την Ισπανία.
Μπροστά στην εντεινόμενη κρίση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε σήμερα τη Μαδρίτη και το Λονδίνο να έχουν έναν διάλογο και να σεβαστούν το ευρωπαϊκό δίκαιο στην διαφωνία τους όσον αφορά το Γιβραλτάρ.
Μάλιστα, μετά από συνομιλίες που είχε ο Μπαρόζο, τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάννο Ραχόι, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί στο Γιβραλτάρ "το ταχύτερο δυνατόν" μια αποστολή ειδικών της ΕΕ για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης.
Οι παρατηρητές αναμένεται να μεταβούν στην Ισπανία και στο Γιβραλτάρ "κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.
Αφορμή για την πιο πρόσφατη διένεξη, είναι η κατασκευή ενός τεχνητού υφάλου από τη Βρετανία στη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ.
Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος δηλώνει ότι ο τεχνητός ύφαλος δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η Ισπανία υποστηρίζει πως ο ύφαλος θα εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη και θα ζημιώσει τα έσοδα από την αλιεία και, σε αντίποινα, ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα, προκαλώντας ταλαιπωρία στους πολίτες και μεγάλες ουρές οχημάτων.
Από την πλευρά της, η Βρετανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να στείλει "επειγόντως παρατηρητές" στο Γιβραλτάρ, υποστηρίζοντας ότι οι αυστηροί μεθοριακοί έλεγχοι από την Ισπανία αποτελούν παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.