Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την Αίγυπτο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση και να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος. 

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η απόφαση ελήφθη με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας, ενώ συνεχίζεται η κρίση ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σκοπεύει να προτείνει διάφορους τρόπους αντίδρασης στην επιδεινούμενη κατάσταση στην Αίγυπτο και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντίδραση των 27 απέναντι στα επεισόδια.                             

 

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, όσο καιο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,  είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα η ΕΕ "να επανεξετάσει τις σχέσεις της" με το Κάιρο,  σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία.

Η μία από τις επιλογές είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας, τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε στα τέλη του 2012 ένα πρόγραμμα 5 δισεκ. δολαρίων υπέρ της Αιγύπτου για την περίοδο 2012-2014.

Ωστόσο,  ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έχει προειδοποιήσει ότι, μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. "Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.