Πέθανε η… κυρία Zara και πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή η Ροσαλία Μέρα η γυναίκα που είχε ιδρύσει την... αυτοκρατορία της ένδυσης, τα γνωστά σε όλους μας Zara.

Η Μέρα ήταν σε διακοπές στις Βαλεαρίδες Νήσους όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλ της Λα Κορούνια, στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes ήταν 195η στη λίστα με τα πιο πλούσια άτομα στον κόσμο, η 66η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, η πλουσιότερη Ισπανίδα και η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα παγκοσμίως. Η συνολική της περιουσία αποτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ και εκτός από το μερίδιο της στην υφαντουργία Inditex, τον όμιλο που ανήκει το brand Zara έχει και το 30,6% του κεφαλαίου της αλυσίδας ξενοδοχείων Room Mate.

Από μοδίστρα... στην κορυφή

Γεννήθηκε το 1944, παράτησε το σχολείο στα 11 της χρόνια για να γίνει μοδίστρα. Κατόπιν έγινε βοηθός ράφτη σ' έναν οίκο μόδας.

Το 1975 ίδρυσε μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Αμάνσιο Ορτέγκα, τον όμιλο Inditex. Αφού άνοιξε την πρώτη μπουτίκ Zara, το 1975, στη Λα Κορούνια, το ζευγάρι δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα μόδας σε χαμηλές τιμές, τόσο με αυτή την επωνυμία όσο και με άλλες μάρκες όπως οι Massimo Dutti, Oysho, Pull and Bear και Bershka.

Είχε πάρει διαζύγιο από τον Ορτέγκα το 1986, με τον οποίο είχαν δυο παιδιά και εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο της Inditex το 2004, διατηρώντας πάντως το 5,05% του κεφαλαίου της, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.

Το Zara θα λεγόταν... Ζορμπάς;

Και όμως, σύμφωνα με το Associated Press, το ζευγάρι ήθελε να ονομάσει το μαγαζί του όχι Zara αλλά Zorba, από τη γνωστή ταινία "Zorba the Greek". Όπως εκείνη την εποχή, στο δρόμο που άνοιξαν το κατάστημα τους υπήρχε και ένα μπαράκι με το ίδιο όνομα και αναγκάστηκαν να αναγραμματίσουν την αρχική τους επιλογή και από εκεί προέκυψε το Zara.

Επιχειρηματικό δαιμόνιο αλλά και πολιτικές ευαισθησίες

Ήταν πολιτικά προσκείμενη στην αριστερά και δεν ξεχνούσε την ταπεινή της προέλευση, επικρίνοντας συχνά τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε μέτρα για τον περιορισμό των αμβλώσεων, ενώ είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα των Αγανακτισμένων.

Η Μέρα και ο Ορτέγκα είχαν ιδρύσει, μετά το χωρισμό τους, το ίδρυμα Παιδεία –χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη ως τίτλο–, για να προσφέρει βοήθεια σε αναξιοπαθούντες και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Μάρκος, ο γιος του ζεύγους, είχε γεννηθεί με εγκεφαλική δυσπλασία. Η κόρη του ζευγαριού Σάντρα Ορτέγκα Μέρα είναι ψυχολόγος.