Ένας στους πέντε Αυστριακούς έχει μεταναστευτικές ρίζες, δηλαδή πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Αυστρίας, σε συνολικό πληθυσμό 8,4 εκατομμυρίων, είτε έχει γεννηθεί στο εξωτερικό (1,17 εκατ.), είτε είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς (412.000), όπως διαπιστώνει η νέα Έκθεση 2013 για θέματα Ενσωμάτωσης που παρουσίασαν στη Βιέννη ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Βιέννης, Χάιντς Φάσμαν, μαζί με τον υφυπουργό Ενσωμάτωσης της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και τιυ συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Από τους πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο το 35% προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 32% από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (εκτός Σλοβενίας), το 17% από την Τουρκία και ένα 16% από άλλες χώρες.
Στην Έκθεση γίνεται ένας απολογισμός πεπραγμένων μετά το 2011 με καταγραφή της σημερινής κατάστασης και αναπτύσσονται ιδέες και προτάσεις για τα όσα απομένει να γίνουν στον τομέα αυτό, ο οποίος, όχι μόνον στην Αυστρία, προσφέρεται για λαϊκισμό και πολιτική πόλωση.
Σύμφωνα με τον κ. Φάσμαν, ο οποίος επαίνεσε ιδιαίτερα το γεγονός της ύπαρξης από το 2011 υφυπουργείου Ενσωμάτωσης στην αυστριακή κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των μεταναστών και των αυτοχθόνων Αυστριακών, καθώς, ενώ το 2010 σε δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό 69% δήλωνε μη ικανοποιημένο με την ενσωμάτωση των μεταναστών, το 2013 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 55%.
Από την πλευρά τους, οι πολίτες με μεταναστευτικές ρίζες δηλώνουν σήμερα σε ποσοστό 52% ότι θεωρούν την Αυστρία πατρίδα τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν στο 42% και η τάση αυτή φέρεται να καταγράφεται κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, διατυπώνονται κατά καιρούς στην Αυστρία διαμετρικά αντίθετες θέσεις που είναι ενδεικτικές για το δίλημμα το οποίο τίθεται ως προς τη σημασία, τη συμβολή ή ακόμη και την αναγκαιότητα της μετανάστευσης στο ξεπέρασμα μεγάλων προβλημάτων, όπως το δημογραφικό και ως εκ τούτου το συνταξιοδοτικό, ή την εξασφάλιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, μέσα στο 2012 συνολικά 140.400 πρόσωπα από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία, ενώ 96.600 έφυγαν από την Αυστρία στο εξωτερικό και από τη διαφορά αυτή, που προκύπτει για επιπλέον εγκαταστάσεις στη χώρα, 31.500 πρόσωπα (ποσοστό 62%) είναι πολίτες της ΕΕ. Από αυτούς η μεγαλύτερη ομάδα (6.600 πρόσωπα) ήταν Ούγγροι, ακολουθούμενοι από Γερμανούς (6.200) και Ρουμάνους (5.400).
Εντυπωσιακότερο στοιχείο χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ένα 62% των νέων μεταναστών προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από τρίτες χώρες – όπως προσπαθεί να πείσει, στο πλαίσιο της δημαγωγίας της, η αυστριακή Ακροδεξιά.