Μυστική επίσκεψη-αστραπή του Τζον Κέρυ στη Βιέννη

Μια μυστική επίσκεψη-αστραπή που πιθανόν συνδέεται με την υπόθεση του πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν,  έκανε σήμερα στο αεροδρόμιο της Βιέννης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ. 

Ο Κέρυ σταμάτησε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο Σβέχατ, ενώ πετούσε από Πακιστάν προς Λονδίνο.

Τον "ενδιάμεσο σταθμό" επιβεβαίωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αυστρία, η οποία ανέφερε ότι ο Τζον Κέρυ, αναχώρησε ήδη από την αυστριακή πρωτεύουσα.

Παρατηρητές υποθέτουν ότι στο αεροδρόμιο της Βιέννης διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, σχετικά με το άσυλο και την άδεια παραμονής που παραχώρησε χθες η Μόσχα  στον Αμερικανό φυγά και πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει "υπερβολικά απογοητευμένος" από την απόφαση της Ρωσίας να μην εκδώσει τον Σνόουντεν αλλά δεν δείχνει διατεθιμένος να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος όμως, θα επανεξετάσει την επικείμενη συνάντηση με το Βλάντιμιρ Πούτιν το φθινόπωρο.

Πριν από ακριβώς ένα μήνα, το αεροδρόμιο της Βιέννης είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής σε σχέση με την ίδια υπόθεση: σε αυτό έγινε η αναγκαστική στάση και καθήλωση του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας 'Εβο Μοράλες επί 13 ώρες, έπειτα από το κλείσιμο του εναέριου χώρου διαφόρων χωρών, λόγω των υποψιών των ΗΠΑ ότι μετέφερε τον Σνόουντεν.

Στο ίδιο αεροδρόμιο είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρία χρόνια, στις αρχές Ιουλίου του 2010, και η μεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες, επαναφέροντας στη μνήμη την παλιά φήμη της Βιέννης ως "πρωτεύουσας των κατασκόπων" σε παγκόσμια κλίμακα.