Η Τράπεζα της Αγγλίας βοήθησε τους Ναζί να πουλήσουν κλεμμένο χρυσό

Η Τράπεζα της Αγγλίας παραδέχτηκε ότι λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου βοήθησε τους Ναζί να πουλήσουν χρυσό το οποίο είχαν κλέψει από την Τσεχοσλοβακία.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά η Τράπεζα επιβεβαίωσε τις φήμες που την ήθελαν να έχει εμπλακεί σε ένα από τα πλέον διαβόητα και μαύρα επεισόδια της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Ένα επίσημο βιβλίο ιστορίας το οποίο γράφτηκε το 1950 αλλά είδε το φως της δημοσιότητας μόλις την Τρίτη δίνει αναλυτικές λεπτομέρειες πως η "Γηραιά Κυρία" όπως την αναφέρει, μετέφερε χρυσό στα θησαυροφυλάκεια της ναζιστικής Γερμανίας τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση είχε επιβάλλει πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούσαν Τσέχοι στην Αγγλία.

Μέχρι σήμερα η ΤτΑ επέμενε ότι ο ρόλος της στο επεισόδιο ήταν μια "μεγάλη παρεξήγηση".

Οι Ναζί εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία το Σεπτέμβριο του 1938. Το Μάρτιο του 1939, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ζήτησε από την Τράπεζα της Αγγλίας να μεταβιβάσει χρυσό αξίας 5,6 εκατ. λιρών από την Τράπεζα της Τσεχίας στη Reichsbank (την κεντρική τράπεζα του Γ' Ράιχ.

Κατόπιν οι 2.000 μπάρες χρυσού διαμοιράστηκαν σε τραπεζικά ιδρύματα σε Βέλγιο, Ολλανδία και Λονδίνο. Διευθυντής τότε της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Όττι Νιεμάιερ.

Σε ένα δεύτερο περιστατικό, Η Τράπεζα της Αγγλίας πούλησε χρυσό για χάρη των Ναζί τον Ιούνιο του 1939 χωρίς να περιμένει πρότερη έγκριση του Ουέστμινστερ.