Παραιτήθηκε ο Σοσιαλιστής τοπικός πρωθυπουργός της Ανδαλουσίας

Στην Ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν την αποκλειστική διακυβέρνηση από το 1978, ο τοπικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, ενώ διεξάγεται έρευνα για κρούσματα διαφθοράς στην τοπική κυβέρνηση, τα οποία έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού προς τους κυβερνήτες του.

Ο επικεφαλής της τοπικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Χοσέ Αντόνιο Γκρίναν,  ανακοίνωσε ότι υποβάλει την παραίτησή του- η οποία θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο -  αλλά διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχουν νομικά ερείσματα που να τεκμηριώνουν δίωξη σε βάρος μου".

Οι Σοσιαλιστές έχουν στην Ανδαλουσία το μονοπώλιο στην τοπική κυβέρνηση από το 1978.Μετά όμως τις περιφερειακές εκλογές που έγιναν το 2012, μη διαθέτοντας πλέον την απόλυτη πλειοψηφία και προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση,  συμμάχησαν με το αυτονομιστικό κόμμα Izquierda Unida.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι στο επίκεντρο έρευνας για κατάχρηση χρηματικών ποσών κατά τα έτη 2001-2010 και μάλιστα από την κρατική επιδότηση για αναξιοπαθείς και προβηματικές επιχειρήσεις. Τα ποσά αυτά αγγίζουν συνολικά τα 136 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα αναδαλουσιανών μμε.

Η ανδαλουσιανή κυβέρνηση, στηρίζοντας δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους γιατί λόγω της κρίσης δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αλλά και παρέχοντας συσσίτιο σε υποσιτιζόμενα παιδιά ασκεί κοινωνική πολιτική πολύ διαφορετική από την πολιτική οικονομικής λιτότητας που εφαρμόζει στη Μαδρίτη η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι.