“Θανατηφόρα” τα Βρετανικά νοσοκομεία

Σοκ στη Βρετανική κοινή γνώμη έχει προκαλέσει έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας επέφεραν μέχρι και θανάτους ασθενών.

Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας που πραγματοποίησαν ενδελεχείς έρευνες σε 21 νοσοκομεία, κατήγγειλαν ότι οι άθλιες συνθήκες περίθαλψης των ασθενών,  και οι ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικά υλικά, είχαν ως αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο θάνατο 1200 ασθενών.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία της εγγονής ενός ασθενούς που πέθανε στο νοσοκομείο εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος. "Αηδία, είναι η λέξη που αρμόζει. Εμπιστεύτηκα τους ανθρώπους αυτούς, ότι θα τον φροντίζουν, θα του παρέχουν βασική περίθαλψη, θα του δείξουν το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που του αρμόζει. Αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Μεταχειρίστηκαν τον παππού μου σαν να ήταν βαλίτσα. Τον μετακίνησαν σε άλλο κρεβάτι 9 φορές μέσα σε 12 μέρες" είπε χρακτηριστικά.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό από την πλευρά τους, καταγγέλουν ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό τους αναγκάζουν σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν υπ΄ευθύνη τους , ακόμα και 250 ασθενείς τα σαββατοκύριακα.

Η δραματική αυτή κατάσταση, έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με το κόμμα των εργατικών να κατηγορεί τον Ντέιβιντ Κάμερον, για την κατάργηση 6000 θέσεων νοσηλευτών από το 2010 μέχρι σήμερα.