Ισπανία-Σκάνδαλο Μπαρθένας: Νέα κατάθεση “καίει” τον Ραχόι

Νέες φωτιές ανάβει ο προφυλακισμένος πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος - με σημερινή κατάθεση του- εμπλέκει άμεσα τον Μαριάννο Ραχόι στο σκάνδαλο διαφθοράς για τα οποία κατηγορείται.

Καταθέτοντας για πέντε ώρες στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Μπαρθένας επιβεβαίωσε πως ο ίδιος πλήρωσε σε μετρητά 90.000 ευρώ στον πρόεδρο και τη γενική γραμμέα του κόμματος το 2009 και το 2010 ενώ παραδέχθηκε πως υπήρχε μυστικός λογαριασμός, μέσω του οποίου μεταφέρονταν χρήματα από επιχειρηματίες.

Οξεία ήταν η αντίδραση της γενικής γραμματέως του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες Ντε Κοσπεντάλ, η οποία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του πρώην ταμία. “Ήθελα να μιλήσω ενώπιον σας για να αρνηθώ ξεκάθαρα όλες τις κατηγορίες που αυτό το άτομο εξαπέλυσε εναντίον του προέδρου της ισπανικής κυβέρνησης και εναντίον μου”, σημείωσε.

Κι ενώ ο κλοιός στενεύει γύρω από τον ισπανό πρωθυπουργό, ο Μαριάνο Ραχόι, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του, δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. “Το μεγαλύτερο προσόν αυτής της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Θα υπερασπιστώ την πολιτική σταθερότητα και θα ολοκληρώσω τη θητεία για την οποία με επέλεξαν οι Ισπανοί”, υπογράμμισε και μίλησε για εκβιασμό του κράτους δικαίου.

Το σκάνδαλο έχει εξοργίσει του Ισπανούς, που ήδη δυσανασχετούν από την πολιτική λιτότητας του Ραχόι.

Η αντιπολίτευση ζητά ευθέως την παραίτηση του πρωθυπουργού ενώ, ακόμη και εντός του Λαϊκού Κόμματος,  υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι ο Ραχόι έχει χάσει την αξιοπιστία του.

Η δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού πέφτει κατακόρυφα σε κάθε νέο γκάλοπ ενώ, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 25% στο Λαϊκό Κόμμα, όταν στις εκλογές του 2011 είχε λάβει 44%.